5 mai 2009

Michelangelo Buonarroti (1475-1564)

Michelangelo a fost in acelasi timp pictor, sculptor si arhitect, lasand in urma sa unele dintre cele mai importante lucrari din istoria artei.

Portretul lui Michelangelo
Jacopino del Conte, 1535
sursa: wikipedia

Nascut la Caprese, un orasel de langa Florenta, a deventi ucenicul lui Ghirlandaio, unde a invatat tehnica picturii. Putin mai tarziu, s-a mutat la resedinta familiei de Medici si a intrat in academia sculptorului Bertoldo di Giovanni. Dragostea pentru sculptura in marmura nu l-a parasit niciodata, desi pe parcursul vietii a executat minunate fresce, desene si lucrari de arhitectura. Nu a fost interesat de picturile anecdotice sau ornamentale, criticand pictura flamanda contemporana pentru detaliile ei meticuloase, concentrandu-se asupra reprezenarii in exclusivitate a trupului uman.

Dintre operele sale voi aminti statuia lui Bacchus, grupul statuar Pieta, statuia lui David, frescele din Capela Sixtina de la Vatican, cupola bazilicii Sfantul Petru din Roma.

Michelangelo era extrem de devotat muncii sale, preferand sa doarma si sa manance cat mai putin ca sa nu piarda timpul. Dorinta sa de a reprezenta trupul uman in toata splendoarea sa l-a impins la profanarea mormintelor pentru studiul anatomiei prin disectii pe cadavre. Vasari afirma despre Michelangelo ca "acest om extraordinar a refuzat intotdeauna sa picteze altceva decat trupul omanesc cu proportii si forme perfecte, in cea mai mare varietate de posturi, exprimand in acest fel emotiile si bucuriile umane".

In operele de inceput, artistul s-a concentrat asupra redarii grandorii si frumusetii corpului uman, iar mai tarziu a accentuat mai mult partea spirituala (Judecata de Apoi).

Michelangelo a fost si este o importanta sursa de inspiratie pentru artistii din toate timpurile.

Capodopera - Crearea lui Adam

Din toate imaginile de pe plafonul Capelei Sixtine, aceasta e cea mai mare realizare a lui Michelangelo. Vasari a descris personajul lui Adam ca unul "a carui frumusete, postura si contururi sunt atat de perfecte incat pare ca a fost creat de Supremul Creator insusi si nu de pensula unui muritor de rand".

Crearea lui Adam
Michelangelo Buonarroti, c. 1511
Capela Sixtina, Vatican
sursa: wikipedia

Efectul vizual datorat spatiului dintre degetele celor doua personaje, Adam si Creatorul sau, este asemanator cu cel al unui curent electric. Se creaza o tensiune dinamica, privitorul fiind aproape capabil sa distinga fluxul energiei divine care trece prin acel spatiu, dand viata primei fiinte umane.

Corpul lui Adam este caracterizat de perfectiune, fiind creat dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Expresia, trasaturile sale sunt extrem de frumoase si armonioase, reflectand totodata perfectiune spirituala a fiintei umane inainte de a pacaturi.

Langa coapsa lui Adam se afla cornul abundentei, umplut cu frunze de stejar si ghinda, una din multele trimiteri la stejarii care apar in scenele ilustrate pe tavan, o referire la numele de familie al papai Iulian della Rovere.

Creatorul este reprezentat ca un barbat puternic, cu barba alba, inconjurat de ingeri. Un lucru important este faptul ca pentru prima data in arta crestina, bratul sau e prezentat dezgolit, amintind de citatul biblic "Si cui i se arata bratul Domnului". Este o referire la Hristos, pe care il prefigureaza Adam, cel care inca nu a pacatuit.

In scena Creatiei sunt 16 giornate. Giornata reprezinta tot ceea ce s-a pictat intr-o zi.

***

O carte foarte interesanta despre viata lui Michelangelo este Agonie si extaz de Irving Stone.

Bibliografie: Revista Art Gallery nr. 18, Editura De Agostini

Vezi si: Judecata de Apoi

Niciun comentariu: