24 mai 2009

Judecata de Apoi - Michelangelo Buonarroti

Fresca Judecata de Apoi acopera peretele de est al Capelei Sixtine. La vremea cand a fost realizata era cea mai mare pictura din lume. A fost comandata de papa Paul al III-lea, cel mai insemnat patron al lui Michelangelo din ultimii sai ani de viata, fiind dezvelita in 31 octombrie 1541, la 29 de ani dupa ce frescele de pe plafon ale artistului au fost arate lumii intregi.

Judecata de Apoi
Michelangelo Buonarroti (1536-1541)
13,7 x 12,2 m
Capela Sixtina, Vatican, Roma
sursa: wikipedia

Pictura reprezinta sfarsitul lumii si contine in jur de 300 de personaje. Hristos, aflat in centrul compozitiei, alaturi de mama sa si inconjurat de sfinti, judeca mortii. Tema capătă dimensiuni uriaşe, fresca înfăţişează figuri şi scene pline de groază, reflectând propria reprezentare a artistului, care trecea pe atunci printr-o dureroasă criză de credinţă.

Vasari afirma ca fresca a fost privita cu "uimire si surprindere" de "intreaga Roma sau, mai curand, de intreaga lume".

Autorităţile bisericeşti şi opinia publică rămân stupefiate la vederea atâtor corpuri goale, fără nicio acoperire, în cea mai importantă biserică a creştinătăţii. Artistul este învinuit de imoralitate, obscenitate şi blasfemie. Cardinalul Carafa organizează o campanie ("Campania frunzelor de viţă") pentru acoperirea organelor genitale. Această acţiune va avea loc după moartea lui Michelangelo şi va fi executată de unul din ajutoarele sale, Daniele da Voltera, care si-a castigat porecla de "Il Bragghettone" (creatorul de pantaloni). Cu ocazia recentelor lucrări de restaurare, asepectul original a fost refăcut în cea mai mare parte.

In partea de sus a tabloului sunt reprezentati ingerii, in doua zone semicirculare, purtand pe brate instrumentele patimilor lui Hristos: stalpul pe care a fost biciuit si crucea pe care a fost rastignit.

In centrul compozitiei, Hristos este infatisat ridicand mana dreapta intr-un gest de osandire a pacatosilor, in timp ce mana stanga ii cheama pe cei binecuvantati langa El.

In apropierea lui Hristos, in partea dreapta, printre sfiniti, este reprezentat Sfantul Bartolomeu, care a fost jupuit de viu. Chipul sau e un autoportret al artistului.

In partea inferioara a picturii este infatisat un bacaragiu care ii duce pe cei pacatosi in iad. Personajul este identificat cu Chiron, cel care apare in mitologia greaca si in Divina Comedie a lui Dante, care ii placea foarte mult lui Michelangelo.

Bibliografie: Revista Art Gallery, nr. 18, Editura de Agostini, Wikipedia

Vezi si: Crearea lui Adam

Niciun comentariu: