Pe lângă frumuseţea interiorului, mi-au atras atenţia în mod deosebit nişte decoraţii exterioare, şi anume garguile, acei mici monştrii plasaţi inclusiv la gurile burlanelor. Se credea că au rol protector, ţinând la distanţă spiritele rele.
gargui, catedrala Notre-Dame, Paris
garguie, catedrala Notre-Dame, Paris
garguie, catedrala Notre-Dame, Paris
garguie, domul din Koln
gargui, catedrala Sfântul Vit, Praga
gargui, catedrala Sfântul Vit, Praga
garguie, pe Turnul Phillipe le Bon al
Palatului ducelui de Burgundia din Dijon
garguie, catedrala Notre-Dame din Reims
garguie, catedrala din Dornoch, Scoţia
garguie, basilica Sacre-Coeur, Paris
garguie, St.-Petrus-en-Pauluskerk, Ostend, Belgium
garguie, catedrala Notre-Dame din Amiens
gargui, catedrala Notre-Dame, Dijon
garguie, catedrala Sfanta Eulalia, Barcelona
gargui, biserica Sain-Severin, Paris
Mai multe poze puteţi vedea aici.
5 comentarii:
Foarte interesant! Chiar nu intelegeam de ce pe multe catedrale gotice apar si "animalele astea urate". Nu stiam ce semnifica si cum se numesc.
Primele trei imagini nu reprezinta garguie ci himere. Himerele erau reprezentarile de animale fantastice, inspaimantatoare, cu rol decorativ. Desi ele sunt atat de sus incat un ochi normal nu le vede detaliile, ele erau foarte detaliat lucrate, fiind de cele mai multe ori prilej pentru calfe de pietrari sa-si dea examenele de mesteri pentru sculptura in piatra.
Garguiele sunt strict piesele menite a degaja apa cat mai departe de zona fundatiilor unei constructii. Cat a fost nota la examen :)?
acesti gargui sunt de fapt fiinte reptiliene, reprezentand o antica simbolistica pt cei care conduc planeta. pt ca cei care conduc planeta nu sunt oameni, ei sunt reptilieni. E vorba de simbolistica ezoterica (oculta) care apare pe toate catedralele gotice, oricine doreste sa cerceteze, vede ca pe toate apare cultul arian al soarelui
Salut.
Aceste figurine simbolizează ispita. Dracul care ia diferite înfățișări. În nici un caz nu sînt himere cu rol protector sau alte bazaconii balauriene. Se regăsesc în iconologia ortodoxă în pronaos.(Vezi simbolistica pronaosului, a prispei...locul care face trecerea dintre profan și sacru). Bisericile gotice nerespectînd împărțirea clasică a unei biserici le-a așezat în exterior. Apar doar la catolici și protestanți deoarece doar ei au extins iconologia la 3D...
Esti sigura ca Sacre Coeur Paris are garguie? Cea de pe Montmartre pare sa fie alt stil. Daca vorbesti despre alta ... scuze.
Trimiteți un comentariu