13 martie 2009

Sala Oglinzilor de la Versailles

Haideți sa intram din nou în atmosfera secolului al XVIII-lea și sa ne reîntoarcem la Versailles. Aveți în fata ochilor un palat imens. Intrați în el, parcurgeți minunatele sali decorate cu picturi si mobilier stil, apoi ieșiți în gradina ca sa inspirați aerul curat și sa va delectați cu frumusețea peisajul. Mergeți pe alee, trecând pe lângă jocurile dantelate ale apei care țâșnește din fântâni, admirați sculpturile care va apar în cale, cât și culorile vii ale tuturor florilor.

Puteți sa va imaginați ca sunteți Regele Soare sau Ludovic al XVI-lea sau Marie Antoinette (deși nu ar fi indicat având in vedere sfârșitul ei tragic) sau oricine vreți voi.

Sala Oglinzilor, Versailles
sursa

Intrați din nou în palat și va gândiți la marele bal care va avea loc a doua zi. Va îndreptați spre Sala Oglinzilor sa vedeți dacă pregătirile se desfășoară în cele mai bune condiții.

Sala Oglinzilor, Versailles
sursa

Sala construita intre 1678 și 1684 și renumita pentru cele 350 de oglinzi, are o lungime totala de 800 de metri și a găzduit multe evenimente importante de-a lungul istoriei, cum ar fi semnarea Tratatul de la Versailles din 28 iunie 1919, care a pus final Primului Război Mondial.

Decorul este consacrat victoriilor militare și succeselor politice ale lui Ludovic al XIV-lea. Timp de trei ani, aici s-au desfășurat acțiuni de renovare în valoare de 12 milioane de euro. Cea mai mare provocare au constituit-o picturile lui Charles Le Brun, în care sunt imortalizate momente importante din viata Regelui Soare.

Pe plafon, Le Brun a ilustrat istoria domniei regelui, având ca tema principala războiul contra olandezilor (1672-1678) și războiul de devolutie (1667-1668). Ansamblul compoziției este ordonat în jurul motivului central intitulat "Le Roi gouverne par lui-meme", pe care eu l-as adapta ca "Statul sunt eu". Il vedem pe Ludovic al XIV-lea, care se detașează de distracțiile și jocurile din jurul lui pentru a contempla coroana imortalității pe care i-o inmaneaza Gloria și care i-o fixeaza Marte, regele războiului.

Sala Oglinzilor, plafon

Tortele au fost reînnoite în 1770 cu ocazia mariajului viitorului Ludovic al XVI-lea cu arhiducesa de Lorraine-Austria, Marie-Antoinette. Tortele au fost reconstituite după mulajele a sase modele originale conservate și aflate în Salonul lui Apolo.

Torte din Sala Oglinzilor
Cele 84 de candelabre aflate în sala se aprind în serile destinate petrecerilor.

Candelabru din Sala Oglinzilor
sursa

Acum va rog sa intrati din nou in secolul XXI. Ne vom intoarce mai tarziu la Versailles pentru a contiuna aceasta vizita imaginara. :)

Vezi si: Istoria palatului Versailles, Capela de la Versailles

Niciun comentariu: