16 decembrie 2009

Muzeul Orsay



 Muzeul Orsay, Paris

Un muzeu extraordinar, cu o arhitectura interesanta, aflat in incinta unei foste gari, un muzeu ce adaposteste frumoasele picturi ale lui Monet, Manet, Renoir, Degas, Ingres, Cezanne,  si ale altor mari artisti, un muzeu pe care nu l-am vizitat inca, dar care e pe lista prioritatilor este Muzeul Orsay din Paris.


Interiorul muzeului Orsay

Muzeul Orsay (Le Musée d'Orsay) se afla pe malul stang al Senei, gazduit de fosta gara Orsay, un impresionant edificiu construit in stil beaux-arts intre anii 1898-1900. Cuprinde in principal arta franceza, datand din 1848 pana in 1915, incluzand sculpturi, picturi, mobila si fotografie, fiind cunoscut mai ales pentru lucrarile impresioniste si post-impresioniste.


Interiorul muzeului Orsay

In 1977, guvernul francez a decis transformarea garii in muzeu. Renaud Bardon, Pierre Colboc si Jean-Paul Philippon au fost designerii acestui edificiu, iar de partea de constructie s-a ocupat grupul industrial Bouygues. Aceasta transformare care a durat din 1980 pana in 1986 a fost supravegheata de arhitectul italian Gae Aulenti.


Orologiul de la muzeul Orsay

Noul muzeu a fost deschis de catre presedintele François Mitterrand la 1 decembrie 1986.



In piata muzeului sunt expuse sase sculpturi alegorice din bronz, create initial pentru Expozitia Universala din 1878. Acestea sunt:
 


America de Sud
Aimee Millet

Am amintit cativa pictori ale caror lucrari sunt expuse la Muzeul Orsay. Voi aminti si cativa sculptori ale caror opere apartin de asemenea muzeului: François Rude, Jules Cavelier, Jean-Baptiste Carpeaux, Auguste Rodin, Paul Gauguin, Camille Claudel and Honoré Daumier.


Poarta Infernului



Pranzul la iarba verde

Claude Monet

5 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte frumos muzeu, sigur să ajungi şi tu acolo!

Anca spunea...

O sa ajung, cu siguranta! Deci asta inseamna inca o vizita la Paris. Abia astept!

Cristina spunea...

Eu l-am vizitat, e impresionant :)

Anca spunea...

Cris, te invidiez! Din tot sufletul. :P

Roxie spunea...

Si eu o sa ajung in mai putin de o luna. Abia astept!