7 decembrie 2009

Domul din Koln

Domul din Köln  („Hohe Domkirche St. Peter und Maria”) este biserică romano-catolică situată în oraşul Köln, Germania. Patronul protector al domului este Simon Petru şi Maria, Maica Domnului.


 
Domul din Köln are o înălţime de 157,38 m, fiind după Münsterul din Ulm a doua biserică ca înălţime în Germania şi a treia după Bazilica Notre-Dame de la Paix ca înălţime în lume. Ea este situată pe marginea de nord a graniţei de odinioară a aşezării romane, fiind în imediata apropiere a gării principale de cale ferată ca şi a podului „Hohenzollernbrücke” sau a unor muzee a oraşului. Fluviul Rin se află la ca. 250 m de clădirea domului care se află pe o colină putând fi văzut din depărtare.


 
Construcţia impozantă a domului a fost clădită în stil gotic asemănător catedralelor din Sevilla şi Milano. Se poate observa combinarea armonioasă a elemetelor arhitectonice a stilului gotic medieval. Faţada gigantică de vest flancată de cele două turnuri ocupă o suprafaţă de peste 7.100 m2. Între anii 1880 şi 1884 domul a fost cea mai înaltă clădire din lume.

 


 Domul din Köln este declarat din anul 1996 ca patrimoniu mondial UNESCO. In anul 2001 au vizitat domul 6 milioane de turişti din lumea întreagă, iar în anul 2005 a fost vizitat de papa Benedict al XVI-lea.





 

sursa text: wikipedia

Niciun comentariu: