24 decembrie 2009

Madona Sixtină - Rafael

Este una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Rafael care au ca tema Fecioara şi Pruncul. În 1754, pictura a fost cumpărată din biserica San Sisto Piacenza de Regele Frideric August al III-lea al Saxoniei. Denumirea de Madona Sixtină provine tocmai de la aceasta biserică, titlul oficial fiind Fecioara cu Pruncul, cu Sfântul Sixtus şi Sfânta Barbara.


Madona Sixtină
Rafael (c.1512-1514)
265 x 196 cm
Gemäldegalerie, Dresda

Sixtus a fost unul dintre primii episcopi ai Romei, martirizat în anul 258, iar Barbara a fost martirizată în anul 300, dar e posibil să nu fii existat niciodată.

Se spune că Papa Iulian al II-lea ar fi dăruit pictura bisericii San Sisto Piacenza în semn de recunoştiinţă că poporul a susţinut papalitatea în timpul războaielor cu Franţa, când a fost ocupata o mare parte din Italia de nord. E posibil ca lucrarea să aibă un rol comemorativ, fiind pictată după moartea papei Iulian, care a avut loc în februarie 1513.

În centul picturii se află imaginea maiestuasă a Fecioarei cu Pruncul, singura reprezentare a acesteia în picioare, aproape în marime naturală. În stânga, Sfântul Sixtus priveşte cu admiraţie spre Fecioară, iar în partea dreaptă apare Sfânta Barbara îngenuncheată, cu privirea îndreptată spre cei doi îngeraşi, care se sprijină de un obiect de lemn ce face referire la coşciugul papei.

***


Niciun comentariu: