23 septembrie 2009

Triada lui Mikerinos

Menkaura (sau Men-Kau-Re; Mycerinus în latină; Mykerinos în greacă) a fost un faraon al celei de a IV-a dinastie egiptene (cca. 2620 î.Hr.-2480 î.Hr.) ce a comandat constucţia celei de a treia (şi în acelaşi timp cea mai mică) piramide din Giza. Khamerernebty II era regina/soţia principală.

Triada lui Mikerinos, inscrisa compozitional in piramida, este reluata in mai multe variante, cu unele interventii de realizare plastica, demonstratii de virtuozitate artistic. Grupul statuar este format din cuplul regal al faraonului si reginei alaturi de care se afla zeita Isis, divinitate suprema, care reda suflul vital faraonului defunct. Calota capului si barbia inaltate, pumnii stransi definesc momentul procesului ritualic. Simetria anatomiei, cu exceptia faraonului Mikerinos al carui picior stang este proiectat inainte, vadeste resprectarea principiilor stilistice prestabilite.

Triada lui Mikerinos
sursa

Impresionanta este si alaturarea maiestuasa a personajelor. Atitudinea impunatoare a faraonului, silueta masculina, fumos conturata, au fascinatie si sobrietate. Inscrierea simetrica intre cele doua siluete feminine dezvaluie frumusetea si gratia rasata a femeii egiptene a antichitatii.

Cele doua sensuri majore, verticala si orizontala, stabilesc reperele cruciform ale conceptului de echilibru, static si dinamic, al ansamblului.

Bibliografie: Istoria artelor plastice vol.I, Adriana Botez-Crainic, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2004
Wapedia

Niciun comentariu: