23 septembrie 2009

Statuia lui Ka-Aper

Statuia sufletului lui Aper, a fost numita si Seik-el-Beled sau Primarul Satului, deoarece la descoperirea sculpturii satenii au considerat ca recunosc in ea chipul primarului lor.

Ka-Aper
sursa: www.touregypt.net

Statuia, una dintre cele gasite in mastabaua lui Aper, este un exemplu de sculptura realizata din lemn, aceasta avand o lunga traditie in Egipt. Desi statuii ii lipseste partea inferioara a gambelor, ea ramane o opera reprezentativa a statuarei dinastiei a IV-a, prin via evocare a personajului marcat de distincte trasaturi fizonomice, particulare trasaturi ale etniei si varstei. Chipul oriental, tipologia semita apartin unui barbat matur ale carui deformari produse de uzura vietii se vad in silueta opulent, pantecul marit si tinuta obosita. Personajul are o functie administrativa importanta, sustine cu mana stanga bastonul autoritatii pe care o reprezinta. Inaintarea, sugerarea siluetei in mers, avand piciorul stang in fata, este convingatoare, ca si privirea indreptata spre taramurile departate. Atitudinea generala include starea concentrarii initiatice a momentului trecerii in viata de dincolo. Impresionanta este, in aceasi masura, privirea magnetica, expresia profund grava a chipului si a intregii atitudini, ca si sugestia mersului, pasul.

Imobilismul impus de dogma hieratica a statuarei este, in acest caz, ocolit prin impregnarea sugestiva a miscarii. Sculptorul, vadit preocupat de redarea si surprinderea expresiei de viata, a trecut cu mult peste scopul functional magic al statuii. Ka-Aper, statuia defunctului al carui destin se consumase in mileniul al III-lea i.Hr., pregatit sa accepte Judecata trecerii in viata de dincolo, a devenit capodopera prin transfigurarea artistica.

Bibliografie: Istoria artelor plastice vol.I, Adriana Botez-Crainic, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2004

Un comentariu:

Anonim spunea...

Cursuri de Arte Plastice si Decorative.

http://lumeaculorilor.blogspot.com/

* Nu exista arta fara creativitate;
* Nu exista om fara talent;
* Desenul si pictura se învăţa precum scrisul;
* Copiii sunt creativi în mod natural, ei aşteptă îndrumare si provocare.