31 iulie 2009

Studenta la istoria artei... in sfarsit!

Am amanat postul acesta pentru ca vroiam sa il scriu pe un ton optimist, iar daca o faceam acum cateva zile, nu as fi reusit deloc acestu lucru.

Mai demult am scris aici despre dorinta mea de a studia istoria artei la Facultatea de Arte Plastice si Design din Timisoara. De saptamana trecuta, dorinta mi s-a implinit, sunt oficial studenta la istoria artei. :)

Facultatea de Arte, Timisoara
sursa

Pregatirea pentru admitere mi s-a parut destul de grea avand in vedere ca acum doi ani nu stiam nimic, dar nimic despre arta. Daca ma intreba cineva ce este Renasterea sau Impresionismul, sau care sunt operele lui Michelangelo, nu as fi stiut sa raspund. Am inceput sa imi cumpar revista Art Gallery, sa calatoresc prin strainatate si asa am fost sigura ca vreau sa studiez arta, chiar daca nu prea intelegeam exact cu ce se mananca. Nici nu stiam ca exista o facultate de istoria artei si cand am gasit-o pe net, mi-am dat seama ca e perfecta pentru mine, iar cand am vazut ca exista si in Timisoara, am fost in culmea fericirii.

Mi-am cumparat cateva carti si manuale de arta si am inceput sa invat totul de la inceputul inceputului. Multitudinea de informatii pre care a trebuit sa le asimilez intr-un timp foarte scurt mi-a cam dat bataie de cap, mai ales faptul ca a trebuit sa memorez perioade, nume de artisti si operele lor, care mi se pare cel mai dificil lucru in acest domeniu. Bineinteles ca nu am reusit sa parcurg toata istoria artei, nici nu se pune problema de asa ceva, dar am reusit sa trec cu bine de examenul de admitere, intr-un mod onorabil din punctul meu de vedere, desi se putea si mai bine. Tinand cont ca am invatat in timp ce imi dadeam licenta la cealalta facultate, rezultatul a fost unul bun.

Am avut o proba scrisa, un eseu la alegere din doua trase la sort. Am ales Arta greco-romana in loc de Arta inceputului secolului XX, fapt care il regret acum, deoarece nu invatasem ceea ce trebuia si am luat o nota destul de mica. La oral am avut de comentat o opera de arta, pe care a trebuit sa o recunoastem. Eu am avut parte de sculptura Pieta, a lui Michelangelo, pe care nu o studiasem acasa deloc :D, caci m-am bazat mai mult pe picturile artistului. Noroc ca citisem Agonie si Extaz si am stiut sa scot cateva cuvinte si sa raspund la intrebari, luand o nota acceptabila. In orice caz, as fi intrat oricum, pentru ca e vorba de a doua facultate, iar locuri la cu taxa sunt o gramada, dar vroiam sa imi cunosc nivelul la care am ajuns pregatindu-ma singura. Nu am intrat nici prima, nici ultima, ci am fost chiar la mijloc, ceea ce ma multumeste. Greul vine de acum inainte, pentru ca nu voi mai avea nicio scuza sa nu invat cand mi se ofera totul pe tava, desi chestia asta e relativa...

Dupa examene am fost obosita si usor iritata, din cauza micilor neplaceri pe care le-am intampinat pe parcurs, incepand de la intocmirea dosarului, care mi-a fost respins prima data, la faptul ca s-a stricat calculatorul cand am venit sa platesc taxa de confirmare, la multiplele drumuri cu trenul, la cautarea Bibliotecii de Arta si alte "bucurii" de care am avut parte. Am avut nevoie de o saptamana ca sa incep sa ma relaxez si sa ma detasez de stresul acumulat pe parcursul ultimelor luni.

Sa lasam la o parte intamplarile neplacute si sa ne concentram pe partea frumoasa a lucrurilor. Cand am intrat in facultate, parca am pasit intr-o alta lume, una foarte frumoasa. Pe holurile cladirii sunt expuse tot felul de picturi si sculpturi, iar studentii au un mod extraordinar de a se imbraca. Nu ma mai saturam sa studiez tot ce se petrece in jurul meu. Profesorii par destul de exigenti, deci ma astept sa si predea asa cum trebuie.

Acum am nevoie de o pauza in care sa citesc, sa ma uit la filme, sa merg la plaja si sa il plimb pe Sparky in voie, lucruri de care mi-a fost atat de dor. Cand voi incepe cursurile, voi povesti bineinteles cum e.

12 comentarii:

Laura spunea...

Felicitari! :)

Au fost doar doua probe sau v-au mai "onorat" si cu altele? Eu nu inteleg cum pot sa dea dumnealor examen la intrare la facultatea de arta avand in vedere ca arta nu se studiaza in scoala si nici vorba de aptitudini nu e... Dar deh, cred ca si profii aia de la facultate ar face un ban extra pe meditatii...

Felicitari inca o daca si sa studiezi fericita.

Sunt curioasa ce o sa inveti :)

A-30-something spunea...

Felicitari!!!

Anca spunea...

Laura, au fost doua probe, scris si oral. Subiectele se gasesc aici:

http://www.arte.uvt.ro/index1.php?sect=ap&page=ia

Mi s-au parut cam grele probele, care cuprindeau o mare parte din istoria artei, adica foarte mult de tinut minte intr-un timp foarte scurt. Comisia de evaluare a fost foarte stricta, nu ne-a menajat deloc avand in vedere ca nu se studiaza arta la scoala. Am fost putin dezamagita, dar macar imi cunosc cat de cat nivelul.

Sper sa fie bine in continuare, desi m-am lamurit cat de multe stii in plus la terminarea unei facultati... Eu sper sa patrund in acest fel in lumea artei si sa cunosc oameni, atat imi e de ajuns, ca restul tot singura trebuie sa invat. In mod sigur o sa revin cu detalii. :D

Leah Lusch, multumesc! >:D<

Laura spunea...

Practic vi s-a dat o tema din cele 10 si a trebuit sa scrieti tot ce stiti despre ea?

Am citit titlurile de la bibliografia minimala... Vai dar multe cartoaie mai sunt. Istoria artei lui Gombrich o am si eu si am citit-o din doasca-n doasca acum cativa ani. Foarte buna carte!

Anca spunea...

Da, ne-a dat unul din cele 10 si a trebuit sa scriem tot ce stiam, cu exemple, pareri de-ale criticilor si mai multe chestii pe care nu le-am respectat in intregime ca nu am stiut.

Pot sa spun ca am citit destule carti, unele chiar de mai multe ori, ca sa fiu in stare sa scriu cateva pagini la fiecare subiect. Asta e partea mai urata la istoria artei, trebuie sa citesti, sa citesti, sa citesti si pe urma sa iti amintesti cu exactitate ce ai citit. Dar prefer sa citesc, decat sa programez :)

Anna spunea...

felicitari!!! iti ador blogul si il citesc mereu dar nu prea dau commenturi fiindca nu prea stiu ce sa spun:) crezi ca poti sa-mi recomanzi niste carti de istoria artei? ceva mai detaliat poate? pana acum am citit niste carti de genul introducere in arta:) multa bafta la facultate:)

Anca spunea...

Anna, ma bucur mult ca iti place. Si eu iti ador blogul, sa stii. :)

Cartile de istoria artei, mai ales cele cu poze sunt foarte scumpe, unele ajungand si la 250 ron. Pe mine m-au ajutat mult Manualele de istoria artei, vol. I, II (asta nu l-am gasit nicaieri), III, de Adriana Botez-Crainic. Sunt foarte detaliate si explica foarte bine, iar primul volum are multe poze color. Le-am comandat online. Sau cele de Constantin Suter (vol I si II), dar se gasesc mai greu, poate prin anticariate sau pe net.

Ar mai fi Istoria artei,de Ernst Gombrich, care e in jur de 200 ron, dar cuprinde totul intr-un singur volum.

Istoria vizuala a artei, Claude Frontisi, editura RAO e iarasi foarte buna. (150 ron)

Mica enciclopedie de arta universala, Vasile Florea e un dictionar care cuprinde toate curentele si artistii importanti, numai ca are foarte putine poze.

Cam astea ar fi dintre cele pe care le-am rasfoit eu. Dupa cum am spus, cartile de arta sunt scumpe din cauza pozelor care trebuie sa fie de calitate (fara ele nu se poate) si din cauza volumului mare de informatii. Eu zic ca o carte de istoria artei, care sa cuprinda toate perioadele e o investitie care iti ramane peste ani si din care ai multe de invatat.

Poti sa te duci la biblioteca, sa rasfoiesti putin cartile si sa ti-o cumperi apoi pe cea care iti place mai mult. In Timisoara este Biblioteca Judeteana de Arta, poate este asa ceva si la tine.

Vroiam sa scriu un post despre cartile de arta, sper sa il fac in curand :)

istoria artei spunea...

anca, istoria artei nu se invata din gombrich si frontisi si in nici un caz din botez crainic, ei generalizeaza iar istoria artei e compusa din chestii concrete! de aceea facultatea de istoria artei se imparte intre facultatea in sine, crasma si biblioteca :D

Anonim spunea...

si eu vreau sa dau anul asta la itoria artei, dar nu inteleg de ce trebuie sa inveti atata istorie a artelor inainte sa intri in facultate? nu e ca si cum ar fi cultura generala caci subiectele sunt grele si multe.

Anca spunea...

da, stiu, nici mie nu mi se pare ok, practic te trece prin toata istoria artei pe care oricum o reiei integral la facultate. ce sa faci, daca astea sunt cerintele...

Anonim spunea...

Buna! Se poate studia Istoria Artei si la fara frecventa? Eu voi urma cursurile Facultarii de Medicina, dar as vrea sa studiez si Istoria Artei pentru ca ma pasioneaza si pentru ca imi doresc sa imi deschid un anticariat in viitor. Ma intreb numai daca voi avea timpul necesar pentru ambele facultati...Merci anticipat!

Anca spunea...

Salut. Nu stiu de vreun program la fara frecventa, dar orarul nu e atat de incarcat si daca lipsesti nimeni nu iti face nimic. Cu un anumit efort, le poti parcurge pe amandoua, zic eu. O colega facea pictura si medicina la zi in acelasi timp si se descurca foarte bine.