5 iulie 2009

Arta americana

Rasfoind blog-urile de arta, mi-au atras atentia urmatoarele picturi, de pe American Gallery. Nu cunosc amanunte despre arta americana, dar sper ca intr-o zi voi apuca sa o studiez mai bine. E foarte diferita de arta europeana si nici nu ma mir, deoarece americanii au alte traditii, alte obiceiuri, alte gusturi, alte zone geografice.

Urmatoarele picturi redau foarte bine viata de noapte specifica Americii secolului al XIX-lea. Scenele parca sunt desprinse din filme. In a doua pictura, cantaretii negrii, oamenii care danseaza, barul plin de sticle de bautura, totul sugereaza o atmosfera incinsa, dinamica, intr-o continua miscare.

In prima pictura, parca aud o muzica placuta pe fundalul careia oamenii fac conversatie, bucurandu-se de mancarea buna si de prezenta celor din jur, de parca nu ar avea nicio grija.

Archibald Motley jr. (1891-1981)

La gratar

Viata de noapte

Mai multe picturi de acest artist puteti vedea aici.

William Herbert Dunton (1878-1936)


Urmatoarele picturi ma duc cu gandul la filmele americane in care actiunea se petrece in mujlocul naturii salbatice, in muntii inalti si amenintatori, care ascund tot felul de fiare periculoase, printre care si ursul Grizzly. De cand am dat nas in nas cu un urs in padurile noastre, am o fobie referitoare la aceste animale. Ma panichez cand merg la munte, mai ales cand dorm in cort. Totusi, picturile de mai jos imi trezesc admiratia pentru aceste fiinte impunatoare, maiestuoase, care au acelasi drept la viata ca si noi, oamenii. Atata timp cat nu le invadam teritoriul, atata timp cat le respectam libertatea, isi urmeaza cursul firesc al vietii fara sa ne faca vreun rau.

Monarch Of All He Surveys

Fall In The Foothills

Mai multe picturi de acest artist puteti vedea aici.

Sursa pozelor: American Gallery

Niciun comentariu: