29 iunie 2009

Crucificarea Sfantului Petru - Michelangelo

Crucificarea Sfantului Petru
Michelangelo Buonarroti, 1546-1550
6,25 x 6,61 m
Capela Paulina, Vatican, Roma
sursa: wikipedia

Aceasta este ultima pictura realizata de Michelangelo. Este prezentata crucificarea Sfantului Petru, care a fost condamnat la moarte la Roma, in jurul anului 64 d. Hr., cand crestinii erau persecutati de imparatul Nero. Petru a cerut sa fie atarnat cu capul in jos, considerandu-se nedemn sa moara in acelasi fel ca Iisus.

Reprezentarea unui personaj cu capul in jos fara a-i stirbi demnitatea este o problema dificila pentru artisti. Michelangelo a ales momenul ridicarii crucii, redandu-l pe Sfantul Petru intr-o postura eroica.

In centrul compozitiei este prezentat nud trupul masiv al sfantului. In jurul sau sunt dispuse o multime de personaje, care parca fac parte dintr-o roata gigantica, ce se roteste in mod inexplicabil. Sfantul Petru se uita direct la privitor, cu o expresie arzatoare si hotarata, pentru a ne aminti ca e piatra de temelie pe care Iisus si-a cladit Biserica.

In partea stanga apare un grup de soldati calare. Personajul cu turban seamana cu Michelangelo, iar cel calare de langa el ar putea fi prietenul sau, Tommaso Cavalieri ("cavaliere" inseamna "calaret").

In dreapta jos se observa un personaj masiv, cu o expresie trista, care se crede ca ar fi un autoportret al artistului. Langa acest personaj, se afla un grup de femei ingrozite de scena la care iau parte.

Bibliografie: Revista Art Gallery, nr. 18, Editura De Agostini

Un comentariu:

Anonim spunea...

foarte interesant,cautam demult acest articol,cu respect si stima.Andrei