30 iunie 2009

Operele lui Van Gogh


Portretul lui Pere Tanguy


Pere Tanguy (Julien-Francois Tanguy) detinea un magazin cu materiale de pictura. Printre clientii sai erau Cezanne, Gauguin, Monet, Renoir si Van Gogh. Porecla de "Pere Tanguy", "pere" insemnand "tata", provine de la faptul ca era un om bland, care ii ajuta pe artisti primind uneori lucrari in schimbul materialelor.

Portretul lui Pere Tanguy
Vincent Van Gogh, 1887-88
92 x 75 cm
Muzeul Rodin, Paris
sursa

Din cand in cand, punea la vanzare unele din tablourile primite. Nu a reusit sa vanda nicio lucrarea de-a lui Van Gogh. Artistul a realizat trei portrete ale lui Pere Tanguy, acesta fiind cel din urma.

Fundalul este compus din stampe japoneze, sursa de inspiratie pentru artistii avangardisti din aceasta perioada. Culorile pline de viata ale pictuii anticipeaza perioada Arles de creatie a lui Van Gogh.

Privind taboul, observam multitudinea contrastelor prezente in lucrare. Albastrul inchis al ochilor si rosul buzelor ies in evidenta pe fondul pal al tenului si griul barbii. Mainile contrasteaza putenic cu albastrul hainei, iar floarea roz din colt este echilibrata de raportul dintre albastrul palid al cerului si restul peisajului de un verde inchis. Dungile de culoare aprinsa din partea de jos fac parte din fundalul de stampe japoneze.

Dormitorul din Arles al artistului

"E pur si simplu dormitorul meu, singurul loc unde culoarea face totul si, facand lucrurile sa para mai distinse prin simplificarea lor, are rolul de a sugera odihna sau somnul in general. Intr-un cuvant, contemplarea acestei picturi ar trebui sa odihneasca mintea, sau, mai exact, imaginatia (...) conturul generos al mobilei trebuie sa exprime de asemenea odihna netulburata (...) Umbrele sunt surprinse, totul e pictat in zone mari, plate, ca in imprimeurile japoneze. Va fi ca un puternic contrast in comparatie cu, de exemplu, Cafeneaua de noapte." (Van Gogh)

Dormitorul din Arles al artistului
Vincent Van Gogh, 1888
72 x 90 cm
Muzeul Van Gogh, Amsterdam
sursa

In perioada in care a executat lucrarea, starea de spirit a artistului era optimista. Cu o luna inainte pictase Cafeneaua de noapte, sugerand o atmosfera agresiva si apasatoare.

In acest tablou, totul exprima calm, liniste si confort. Incaperea este dominata de patul robust si simplu, care sugereaza confort si siguranta. Contururile ferme ale mobilei, in special ale mesei, creeaza o senzatie de greutate si trainicie. Formarea perechilor de obiecte (scaunele, tablourile, pernele) contribuie la senzatia de ordine si calm.

Culorile folosite sugereaza linistea si odihna. Singura pata puternica de culoare este cuvertura de pe pat.

Lan de grau cu chiparosi

"Chiparosii imi bantuie mereu gandurile. As vrea sa fac ceva din ei, ca panzele cu floarea soarelui, pentru ca ma uimeste cum de nu au fost insa lucrati, asa cum ii vad ca ar trebui sa arate. Sunt la fel de sublimi, in silueta si proportii, ca un obelisc egiptean. Si verdele lor area atata distinctie. Este ca o pata de negru intr-un peisaj insorit, dar este unul dintre cele mai interesante tonuri de negru din cate imi pot imagina si cel mai dificil de redat, exact cum imi imaginez." (Van Gogh)

Lan de greu cu chiparosi
Vincent Van Gogh, 1889
72 x 91 cm
Galeria Nationala, Londra
sursa

Artistul a pictat acest tablou in timpul sederii la azilul din St. Remy. Cand se simtea mai bine, facea plimbari in imprejurimi si admira peisajul.

Compozitia este asemanatoare cu cea din Noapte instelata. Vam Gogh a realizat o schita in ulei de dimensiuni normale si un desen de pregatire. Ulterior a pictat si o versiune mai mica, devenind evidenta profunda importanta a tabloului pentru artist.

Muntii masivi si demni sunt pictati cu miscari ferme de pensula. Densitatea dura a tufisurilor este redata cu ajutorul unei paste groase, cu o textura in relief. Miscarea agera a norilor este sugerata prin trasaturi indraznete de penel. Lanul de grau este pictat rapid, suprapus, sugerand nenumarate spice de grau, dansand in bataia vantului.

Bibliografie: Revista Art Gallery, nr. 1, Editura De Agostini

Niciun comentariu: