24 mai 2009

Femeia in arta

In trecut, femeile erau desconsiderate. Viitorul lor depindea de barbatul cu care se vor casatori, iar tot ce trebuiau sa faca era sa isi pastreze frumusetea si sa isi indeplineasca cu succes rolul de sotii credincioase, acceptandu-i sotului toate abaterile si eventualele acte de violenta.

O femeie, oricat de talentata si inteligenta ar fi fost, nu avea dreptul sa viseze la o cariera. Cele mai indraznete dintre acestea, care doreau sa se ridice la nivelul unui barbat, erau privite cu dispret si excluse din societate. Din aceasta cauza intalnim, din antichitate si pana la modernism, aproape numai artisti barbati. Exceptiile sunt foarte putine.

Daca o femeie dorea sa practice pictura, trebuia sa suporte consecintele. Chiar daca era talentata, lucrarile ei nu erau considerate la fel de bune ca ale unui barbat. Mi-ar fi placut sa cunosc viziunile artistice ale femeilor din Evul Mediu sau din Renastere sau din Baroc...

Mama si sora artistei
Berthe Morisot
1869-70
National Galley of Art, DC

Totusi, cateva nume de femei au ramas cunoscute in istoria artei. Cu totii am auzit de Frida Kahlo sau poate de Berthe Morisot. Au mai existat si alte artiste talentate. Despre ele puteri citi pe Women in Art, unde le puteti vizualiza si cateva din lucrari.

Autoportret
Frida Kahlo
1947
Colectie privata

Madonna Pietra degli Scrovigni
Marie Spartali Stillman
1884
gouache and watercolor on paper 78x61cm
Walker Art Gallery, Liverpool

Dupa cum se vede, in trecut, femeile se puteau compara fara probleme cu barbatii pe plan artistic. Din fericire, in ziua de azi o femeie nu mai are niciun imprediment in a-si exploata la maxim creativitatea.

sursa: www.mystudios.com

Recomandare
Un articol interesant pe care il recomand, este cel despre Arta lui Humberto Calzada, un pictor contemporan, nascut in Havana, Cuba, cunoscut pentru picturile in acrilic reprezentand imagini din arhitectura, intr-o tehnica deosebita.

Niciun comentariu: