4 ianuarie 2013

Palatul Achillion, Corfu

Anul 2012 a fost special pentru mine. M-am căsătorit, iar luna de miere am petrecut-o în Corfu. Unul dintre obiectivele turistice pe care nu le-am ratat a fost Palatul Împărătesei Elisabeta a Austriei  (Sissi)
 
 Palatul Achillion, Corfu

Denumit Palatul Achillion, datorită temei dominante, aceea a celebrului erou grec, Ahile, edificiul a fost construit în anul 1890 în stil neoclasic, de către arhitectul italian Raffaelo Caritto, cu un an mai târziu de la moartea prințului Rudolf, singurului fiu al frumoasei împărătese. Având predilecție pentru limba și cultura greacă, Sissi a dorit ca atât interiorul, cât și exteriorul palatului să fie decorate cu simboluri ei mitologice preferate. Astfel întâlnim mici detalii în formă de gorgone și grifoni, sculpturi reprezentând zeități grecești, muze și artele, basoreliefuri și picturi cu scene de luptă. În centrul exoticelor grădini, se află statuia de bronz a lui Ahile muribund, creată de sculptorul german Ernst Herter la Berlin, în 1884.

 Sculptura Împărătesei Sissi


 
Ahile muribund, Ernst Herter

Paltul se află în satul Gastouri, la 10 km de capitala insulei, Kerkyra. Minunatele grădini situate pe mai multe nivele adăpostesc chiparoși, măslini și alte plante exotice care înfrumusețează terasele și aleile pitorești. Lângă intrarea în palat străjuiește statuia frumoasei împărătese. Pe plafonul holului sunt pictate cele patru anotimpuri și lunile anului, iar la baza scărilor sunt reprezentați Hera și Zeus. În dreapta holului se poate admira locul de rugăciune a lui Sissi, dominat de pictura care o înfățișează pe Fecioara Maria cu Pruncul deasupra valurilor învolburate, comandată în urma unei furtuni pe mare prin care Elisabeta a trecut nevătămată. 


 Cele patru anotimpuri și lunile anului

 
 Locul de rugăciune

 Holul de la intrare


 
Holul de la intrare 





 
 Grifon (detaliu mobilier)


 
Interiorul palatului a fost decorat după placul împărătesei, cu piese delicate de mobilier și nenumărate oglinzi în care își privea chipul armonios, părul lung și talia de viespe. Palatul din Corfu i-a servit ca reședință de vacanță doar opt ani de zile, deoarece în 1898 Sissi a fost asasinată la vârsta de 60 de ani de către anarhistul italia Luigi Lucheni. După moartea ei, palatul a fost cumpărat de Kaiserul Wilhelm al II-lea, care a păstrat tema centrală a eroului grec, adăugând în grădină o impunătoare sculptură a lui Ahile, creată de Johannes Gotz. În timpul Primului Război Mondial, palatul a fost folosit ca și spital militar de către trupele franceze și sârbe, apoi a devenit proprietatea statului grec.


 Triumful lui Ahile, Frantz Matsch
frescă aflată la al doilea etaj al holului

 Ahile, Johannes Gotz








 Terasa muzelor



La finalul vizitei, nu uitați să atingeți piciorul zeului Mercur, care se spune că aduce noroc.

2 comentarii:

Enache spunea...

Am senzatia ca a fost si cazino vreo 20 de ani. Dar numai la etaj. Astia cu cazino-ul s-au ocupat de reconstructie.

victoria-eu.blogspot.ro spunea...

EXCELENTA PAGINA DE BLOG ,FELICITARI !TOATE CELE BUNE !