17 septembrie 2011

Sant' Andrea al Quirinale - Bernini

Situată tot în Roma, pe aceeași stradă cu biserica San Carlo alle Quattro Fontane, realizată de Borromini, Sant Andrea al Quirinale, opera lui Bernini, este un alt exemplu de arhitectură barocă. La Borromini am întîlnit o fațadă încărcată și un interior lipsit de decorații. La Bernini, accentul cade pe efectele teatrale din interior, obținute cu ajutorul luminii, al picturii și al sculpturii, împreună cu diferite materiale utilizate cu măiestrie.


Construcția bisericii a fost terminată în anul 1670. Pentru realizarea fațadei, Bernini folosește, la fel ca Borromini, elementele clasice ale templului grec (coloane, pilaștrii, arhitravă, friza, cornișă, fronton), dar spre deosebire de edificiile antice sau renascentiste, unde domnește claritatea liniei și armonia proporțiilor, artistul se servește și de liniile curbe, așa cum se observă la  porticul cu două coloane, deasupra căruia se află însemnele cardinalului Pamphili, cel care a ordonat ridicarea bisercii.

 

În interior observăm o cupola elipsoidală, dar de data aceasta bogat decorată cu elemente aurii și îngerași de marmură.








Planul oval al bisericii cuprinde patru capele secundare alături de cea a altarului.


 

Bernini era un foarte bun scenograf și se folosea de toate mijloacele pe care le avea la îndemînă pentru a transmite credinciosului într-un mod cît mai sugestiv mesajul biblic. Aici este vorba despre Sfîntul Andrei, care este prezentat atît în pictura din altar, cît și în sculptura de deasupra. În sculptură, Sfîntul Andrei este surprins cu ochii spre cer și cu o mînă ridicată, îndemnînd privitorul să își îndrepte privirea spre cupolă, adică spre lumea divină.

 
Pentru a pune în valoare tabloul din altar și pentru a obține un efect deosebit, Bernini a realizat o fereastră ascunsă care luminează discret.
 





După cum se observă, artistul s-a folosit și în interior de elementele specifice templului grec pe care le-a exploatat și la exterior.







În final, să punem față în față capodopera lui Bernini cu cea a lui Borromini.                                                  


4 comentarii:

Roxie spunea...

Cate ai vazut in Roma! Imi pare asa rau ca am stat doar un week-end... :(

Anca spunea...

Roxie, ca sa vizitezi tot, cred ca iti trebuie cel putin o luna... eu am de gand sa ma intorc acolo cat de curand.

Ioana Muresan spunea...

Pozele din Sant'Andrea au fost facute de tine? eu, de cate ori am ajuns acolo era semiintuneric si blitzul meu e prea slab. Cele 2 biserici sunt preferatele mele, cred ca-s in stare sa ma mai duc la Roma mai ales ca sa le revad.

Anca spunea...

Ioana, da, cele marcate sunt facute de mine. Nici mie nu mi-au prea iesit pozele din biserici, cele mai multe au iesit neclare. Sunt foarte frumoase bisericile.