23 ianuarie 2011

Testarea pe animale sau Cât de crud poate fi omul

De 11 ani sunt vegetariana. Iubesc animalele și nu văd de ce trebuie să le mănânc când am atâtea alte alternative. Prefer să țin iepurașii ca animale de casă, nu ca materie primă pentru tocaniță. Gainile bunicilor, chiar și după ce nu mai făceau ouă, duceau o viață lungă și liniștită în cotețul lor.

În toți acești ani nu mi-am dat seama că există animale mult mai nefericite decât cele crescute pentru carne, lapte, ouă și blană. În toți acești ani am fost, fără să vreau, o susținătoare indirectă a chinului lor repetat. E vorba despre animalele utilizate în testarea produselor cosmetice și produselor casnice.


Credeam că o cremă hidratantă aplicată pe lăbuța unui animal nu îi produce o prea mare suferință. Lucrurile nu stau deloc așa. Testările pe animale sunt extrem de dureroase și crude, durează mult și provoacă răni grave iepurilor, porcușorilor de guineea, câinilor, pisicilor și maimuțelor. Toate testele se fac fără anestezie și fără îngrijire medicală ulterioară.

Cele mai frecvente teste sunt:

Testul de sensibilitate al ochilor: 
Se folosesc în special iepuri, căci au ochii lipsiți de pleoape și nu pot elimina  sibstanța prin clipiri repetate. Iepurele este imobilizat cu un aparat, apoi produsul (șampon, detergent, gaz lacrimogen etc.) este aplicat pe ochii animalului conștient. De cele mai multe ori ochii animalelor se infectează grav, provocând dureri de neimaginat.


Testul LD50 (Lethal Dose 50%): 
 Ingredientele din produsele cosmetice sunt introduse printr-un tub în stomacul iepurilor, câinilor, pisicilor, porcușorilor de guineea, sau le sunt injectate intravenos.
Testul de piele:
Blana animalelor este rasă, pielea este de multe ori exfoliată, uneori și tăiată, apoi se aplică un strat generos de produs pentru a i se testa gradul de toxicitate. Rezultatele sunt iritații puternice și chiar arsuri grave. La sfârșitul experimentului, animalul nu este eutanasiat, ci e pus înapoi în cușcă și folosit la un alt experiment. Până moare.


Tot acum am aflat ce înseamnă termenul de vivisecție, operații chirurgicale și experimente pe animale vii și conștiente. De exemplu, iepurii vii sunt legați cu burta în sus de cele patru labuțe, apoi sunt torturați în scopuri experimentale.
 

Da, imaginile sunt îngrozitoate. Preferăm să închidem ochii, ne prefacem că aceste lucruri nu se întâmplă. Nu ne place să ne confruntăm cu realitatea!

Toate aceste animale sunt ținute în condiții groaznice, în cuști mici de fier, lipsiți de lumină naturală, numai ca noi să ne dăm cu rimel, cu ruj, cu fard de obraz, produse de care nici măcar nu avem nevoie. Niciun balsam de buze, nicio cremă hidratantă, niciun parfum și niciun alt produs nu justifică aceste cruzimi asupra animalelor. De aceea nu voi mai cumpăra niciun produs pe care nu scrie că nu a fost testat pe animale. Renunț cu plăcere la orice produs cosmetic și la majoritatea produselor casnice. Noi, cei care cumpărăm produsele, susținem indirect experimentele pe animale. Hai să nu mai facem asta.



Unele companii de produse cosmetice au renunțat deja la acestă metodă inumană de testare (Oriflame și Avon se află printre ele). Și L Oreal are o tentativă. În UE am înțeles că s-a interzis testarea pe animale a produsului finit, dar e permisă testarea ingredientelor separate, deci nu mă încălzește cu nimic. Sper să se interzică orice fel de test pe animale. Până atunci, banii mei se duc doar pe produsele inscripționate Not tested on animals.


16 comentarii:

Roxie spunea...

Doamne, mi s-a facut pielea de gaina! Nu mai am cuvinte. Am auzit de testarea pe animale insa niciodata nu m-am gandit ce poate implica asta. N-am putut sa ma uit la filmulet, pozele mi-au ajuns. Am vazut si eu multe produse pe care scrie ca nu a fost testat pe animale, insa crezi ca toti producatorii scriu pe produsele lor ca sunt testate pe animale? Nu m-ar mira sa fie asa de nesimtiti incat sa scrie ca nu sunt testate pe animale, desi chiar sunt.

Anca spunea...

Roxie, si eu tot acum am aflat ce inseamna de fapt testarea pe animale. Am ajuns intamplator la un filmulet cand cautam ceva pentru un eseu despre corpul uman si nu mi-a venit sa cred. N-am putut nici sa mai adorm. Mi se pare atat de nedrept si atat de crud. Nu stiu cum pot sa faca oamenii asa ceva, cu atata sange rece.

ioana spunea...

doamne fereste, nu ma asteptam ca si in zilele noastre sa se mai intample una ca asta.. aveam impresia ca toate tehnicile astea sunt folosite in Antichitate, nu stiu de ce... este cumplit ce se intampla in zilele noastre :(

Anca spunea...

Ioana, si eu credeam la fel. Stiam ca se fac experiente pe animale, dar eram convinsa ca se foloseste anestezie. E trist ce se intampla.

andreea spunea...

si mie mi s-au inmuiat picioarele... dar ma intreb ce se intampla totusi cu produsele care au inscriptionat "nu a fost testat pe animale": nu cumva, in cazul lor, suntem noi cobaii?

nu cred ca e vb doar de cruzime fata de animale, adica da, sunt convinsa ca s-a ajuns la niste adevarate atrocitati si o lipsa maxima de respect pt vietuitoare, insa cred ca e si o necesitate: altfel cu am sti ca produsul e bun pt consum?

Anca spunea...

Andreea, exista metode alternative de testare a produselor, dar sunt mai scumpe si firmelor nu le convine. De exemplu, unele companii isi testeaza produsele, sub supraveghere medicala, pe un anumit numar de persoane care primesc bani pentru asta. Mi se pare mult mai sigur asa, mai ales ca organismul nostru nu se compara cu cel al unui iepure sau cu cel al unui caine.

andreea spunea...

of, urasc ca, din dorinta de a-ti citi raspunsul, a trebuit sa dau iar ochii cu toata povestea asta cu animalute torturate.
nu stiu ce dracu sa cred. pe mine nu ma convinge eticheta asta "nu a fost testat pe animale". nu inseamna ca respectivele companii ar avea neaparat o atitudine etica - eu cred ca asta e un mod de a profita de pe urma oamenilor cu venituri sociale modeste si neinstruiti. faza cu supravegherea medicala mi se pare un fel de praf in ochi, chimicalele alea pot genera efecte inimaginabile - de la cancere, la boli grave.
daca ar fi sa aleg cine sa fie cobaiul - omul sau animalul - as alege animalul. dar sa fie niste experimente controlate, animalele pe care au decis sa le sacrifice in the name of science sa fie sedate puternic. si sa nu se faca experimente nenecesare, adica ia sa pun eu niste acid in ochi la iepuras sa vedem ce iese - si sa notez constiincios in carnetel ca i-au explodat ochii iepurasului...

Anca spunea...

Andreea, majoritatea produsele, fie ca sunt testate pe animale sau nu, contin substante daunatoare (la fel ca E-urile din alimente). Daca ne punem sa verificam etichetele (eu am incercat) nu mai cumparam nimic. Lista ingredientelor periculoase e mare cat casa si produsele pe care le folosim zilnic contin cel putin 2-3 ingrediente daunatoare. Sa lasam la o parte cosmeticele si sa ne gandim numai la produsele de curatat, la acetona... toate contin substante care ne afecteaza in timp. Deci nu inseamna ca produsele testate pe animale sunt mai sigure.

andreea spunea...

da, sunt de acord ca daca un produs a fost testat pe animale nu inseamna neaparat ca e sigur. insa ziceam daca ar fi sa aleg totusi cine sa fie cobaiul - omul sau animalul - as alege animalul. nu sunt de acord cu varianta testarii "controlate" pe oameni, datorita eventualelor side effects imposibil de prevazut.
oricum e un subiect extrem de controversat. departe de mine sa incurajez cruzimea fata de animale. dar "not tested on animals" e o inscriptie care vinde si n-as vrea ca marketeerii aia insetati de bani, care stiu bine chestia asta, sa speculeze ingoranta unor amarati, expunandu-i la pericole inimaginabile. cine crezi ca testeaza produsele alea - probabil niste drifteri rupti in cur. si sa nu uitam ca pe oameni nu-i tii in laborator - poate am vazut eu prea multe sf-uri, dar mi se pare un scenariu destul de plauzibil ca un astfel de produs testat pe oameni sa ajunga sa genereze o adevarata epidemie. nu ma simt in siguranta cu ideea testarii produselor pe esantioane umane.

in fine, e prea greu subiectul asta pt mine si oricum nu ma duce capul sa fac ceva in privinta asta, decat maxim sa semnez o petitie. daaar... ti-am citit blogul si mi-a placut f mult, mai ales postul "la greseli inainte!" si rochia de la absolvire, care i-a apartinut mamei tale - suuuuper!

Anca spunea...

Andreea, ai dreptate, e un subiect delicat si controversat. In orice caz eu nu sunt de acord cu torturarea animalelor in felul acesta, fara anestezie sau ingrijiri medicale ulterioare. As renunta oricand la produsele cosmetice numai sa nu se mai intample asta.

Chiar daca sigla "not animal tested" vinde, eu nu am vazut-o decat pe un numar foarte mic de produse. De fapt, nu am acasa decat o crema de corp cu aceasta sigla. Si crede-ma ca multor persoane nu le pasa daca au murit animale in chinuri pentru testarea produsului respectiv sau nu.

Multumesc pentru complimente! :)

Anonim spunea...

Mi s-ar parea mult mai normal sa testeze pe oameni. Sunt atatia care contra unei sume de bani ar testa orice. De ce nu se fac teste pe criminali condamnati la moarte, pe pedofili si alti monstri cu chip de om? Oricum organismul animalelor reactioneaza diferite de cel al oamenilor, asadar mi s-ar parea mai logic sa sefaca teste direct pe oameni. Eu nu vreau sa sufere alte specii de pe planeta, doar ca noi, oamenii, sa ne simtim bine, Nu ne -a dat nimeni dreptul asta, numai noi consideram ca fiind in cea mai inalta treapta a alantului trofic avem dreptul sa chinuim. Unde scrie asta?

Anonim spunea...

Din fericire, nu e necesar sa se faca legera asta: om sau animal. Documentul de mai jos ofera o serie de alternative care nu presupun chinuirea vreunui fiinte vii, fie ea bipeda sau patrupeda.
http://www.peta.org/issues/animals-used-for-experimentation/alternatives-testing-without-torture.aspx.
si mai multe infi, aici:
http://www.peta.org/issues/animals-used-for-experimentation/alternatives-to-animal-testing.aspx

LaLuBoutique spunea...

Oriflame si Avon testeaza pe animale, ca si L'oreal. Testeaza pe animale "cand legea o cere" adica in China, unde legea cere ca produsele sa fie testate pe animale. http://laluboutique.blogspot.com/2012/03/cosmetice-testate-pe-animale.html

Anonim spunea...

Eu cred că este crud ce li se fac animalelor.Aceşti oameni ar trebui s platească scump pt. ce au făcut animalelor.Dacă ei ar fi fost in locul animalelor nu lear fi convenit de loc.

Anonim spunea...

eu cred ca mai bine aceste teste oribile sa fie testate pe oamenii ce au comis crime si sunt la inchisoare, ci nu pe animalutele nevinovate...

Unknown spunea...

ce usor am trecut peste expresia a testa pe animale !!! informatia circula in asa fel,incat de mult ar fi trebuit sa stiu despre ce am vazut acum in detaliu....este cutremurator! sila sa ma consider si eu om ....de ce am tacut atata vreme? noi toti? e neaparat si urgent sa facem ceva impotriva porcariei ! folosesc cu mare generozitate cosmetice....sunt chiar curioasa.....voi mai putea face gestul de-a ma aranja,a ma face frumoasa....fara sa se stranga inima in mine?!?!? daca se ramanea la o productie bazata doar pe ingrediente naturale,nu ar mai fi fost cazul acestor orori....facem absolut orice pentru bani.absolut orice.