17 octombrie 2010

Nicolae Tonitza, pictorul copilăriei

Nicolae Tonitza (1886-1940) a continuat și a dezvoltat direcția inițiată de Ștefan Luchian. Regăsim la el aceeași preferință pentru redarea pe pânză a oamenilor sărmani, a peisajului citadin și a florilor. Cu marele său înaintaș are în comun felul de a simți și de a adera la realitate, dar mai mult decât prin temele abordate și prin temperament, Tonitza se înrudește cu Luchian stilistic, iar tablourile sale, realizate într-un spirit modern, degajă un adevărat optimism, reflectând încrederea artistului în capacitatea artei de a înfrumuseța viețile oamenilor.


        
Nicolae Tonitza a studiat mai întâi la Școala de Arte Frumoase din Iași, apoi la Academia din München și mai târziu, la Paris. Primii ani ai tinereții sale coincid cu manifestările Expresionismului german și francez. Anii 1905-1907 înregistrau aparițiile Fovismului lui Matisse și Cubismului lui Picasso. În această explozie de manifestări stilistice și orientări morfologice se dezvoltă personalitatea creatoare a lui Tonitza [citește mai departe pe Free Bird].

2 comentarii:

Anna spunea...

super articolul! Imi place Tonitza, precum imi place si Luchian. Poate mai scrii articole despre ei, pentru ca majoritatea romanilor nu stiu cine
sunt:P. Mi-ar placea sa aflu mai multe despre ei si opera lor:D

Anca spunea...

Anna, o sa revin cu mai multe informatii, dar putin mai incolo. Acum sunt destul de ocupata cu scoala, ceea ce e un lucru bun.