24 septembrie 2010

Sighișoara, un oraș plin de istorie

În recenta și scurta mea călătorie prin țară am poposit și în Sighișoara. Acest minunat oraș-muzeu, încărcat de istorie, păstrează aproape neștirbită atmosfera medievală. Am avut parte de vreme plăcută, nici prea cald, nici prea rece. M-am plimbat prin centrul vechi și am admirat frumoasele case de meșteșugari, cu plăcuțe explicative, străzile înguste, piațetele, pasajele și scările de legătură, faimosul Turn cu Ceas și nu în ultimul rând  galeriile de artă, magazinele de suveniruri, tarabele cu picturi și fast-food-urile decorate cu elemente medievale.


Dacă mi-a plăcut? Bineînțeles. Din nou am rămas uimită de câtă frumusețe există la noi în țară. Cred că e o adevărată experiență să participi la Festivalul Medieval, când timpul se dă înapoi cu câteva secole.  Anul viitor nu îl voi mai rata.

Câte ceva despre istoria orașului
Cu mult timp în urmă, în apropiere de Sighișoara se găsea cetatea dacică Sandava, iar mai târziu o fortificație puternic întărită la Podmoale ce constituia Castrum Stenarum (sau Capistenarum). Localitatea a fost întemeiată de coloniști germani, care fuseseră invitați să se așeze în Transilvania de către regele Ungariei Geza al II-lea pentru a apăra granițele de est. Prima atestare documentară a așezării este din anul 1280 sub numele de Castrum Sex.  Localitatea este menționată în anul 1367 ca "civitas" (oraș). Numele românesc al orașului este atestat în scris din anul 1435. Forma "Sighișoara" a pătruns în română pe filieră maghiară, fiind o adaptare a numelui "Segesvár" ("cetatea Segheș").

Construcția zidului cetății, care are o lungime de 950 m, a început în 1350. Înălțimea inițială a fost de 4 m, dar în sec. al XV-lea a fost înălțat cu încă 3-4 m. A avut 14 turnuri care aparțineau fiecare câte unei bresle) și 4 bastioane. Acum mai există 9 turnuri și trei bastioane.
Breslele meșteșugărești
Turnul cu Ceas găzduiește Muzeul de Istorie. Vizitându-l, am văzut o grămadă de lucruri interesante, printre care diverse lăzi și obiecte aparținând breslelor meșteșugărești . Se pare că în Sighișoara au existat în jur de  15 bresle (breasla aurarilor, fierarilor etc.), iar statutele lor aveau la bază legi stricte, referitoare la numărul de angajați, procurarea materiei prime și altele. Meșteșugul se transmitea în familie, pe parte masculină. Băieții, pe la vârsta de 12 ani, aveau dreptul să devină ucenici, petrecându-și timpul în atelier, privindu-i pe ceilalți și ajutând la muncile ușoare. După terminarea uceniciei căpătau statutul de calfă, care mai dura câțiva ani, apoi, în urma unor probe de îndemânare, deveneau meșteșugari.

O legendă
Se spune că aici, la Sighișoara, s-a născut  faimosul Vlad Țepeș, domnul Țării Românești. Totuși este documentată doar trecerea sa prin acest oraș în anul 1476, anul morții sale, deci rămâne doar o legendă.

Poze, poze și iar poze





















Alte poze



Mi-a plăcut mult Sighișoara, este un loc care trebuie neapărat vizitat. De mai multe ori! Despre Tunul cu Ceas voi povesti mai pe larg într-o altă zi.

4 comentarii:

Anonim spunea...

nu a fost pe acolo ... pare fain :)

Anca spunea...

Tzzumbi, e foarte fain, sa mergi neaparat cand ai timp.

Oana Dima spunea...

Şi eu îmi doresc să ajung într-o bună zi pe-acolo... Poate la anu'...

Foarte faine fotografiile, respir atmosfera Sighişoarei prin intermediul lor! ;)

Anca spunea...

Se pare ca nu sunt singura care nu si-a vizitat tara :)