21 septembrie 2010

Kimchi

De obicei nu mă uit deloc la televizor. La Timișoara nici nu am. Îl consider o pierdere de timp, prea puține programe sunt de calitate. Nu urmăresc nici măcar știrile. În copilărie, bunicii mei se uitau cu sfințenie la știrile de pe TVR1, momente în care eu mă plictiseam, deci nu le suport și prefer să mă informez online. La filme și seriale mă uit pe calculator. Totuși, în vacanța de vară, nereușind să mă angajez, am stat acasă. Încet, încet am mai aprins și televizorul. Nu mi-am schimbat însă părerea, tot e o pierdere de timp.

De curând avem unul mai mare și mai frumos. Nu mi l-am dorit, dar nu mă supăr ca e acolo. Ieri, în timp ce îl testam, am dat peste un canal pe care înainte nici nu îl aveam salvat, Travel&living, unde era o emisiune despre tradițiile din Coreea. Mi-a rămas în minte mâncare lor tradițională, numită kimchi, preparată într-un mod interesant. Totuși nu știu dacă aș gusta sau nu pentru că e vorba de alimente fermentate.

 Există vreo 200 de tipuri de kimchi, iar această mâncare are vechime de peste trei milenii. Se amestecă materia primă: varză, ridichi, praz, castraveți, alge, cu saramură, sos de soia, oțet sau drojdie. Se adaugă și stridii. Amestecul se îngroapă în pământ timp de 6 luni în vase speciale de ceramică și se lasă să fermenteze. Se condimentează cu usturoi și piper și se spune că are un gust deosebit (de bun). Dacă vreți să încercați, găsiți aici o rețetă.

Coreeni iubesc atât de mult această varză fermentată încât i-au dedicat un muzeu în Seul. Ați încerca?

Poze preluate: Kimchi, Vase pentru kimchi

2 comentarii:

Luciana spunea...

Buna! M-am bucurat sa citesc articolul tau despre kimchi pentru ca imi place in general tot ceea ce tine de Coreea.
Pana acum ceva timp si eu ma saturasem sa ma uit la tot felul de tampenii care se dau la televizor, insa asta pana sa descopar minunatele seriale coreene. Au ceva atat de special si transmit cele mai pure sentimente. Personajele sunt niste oamnei cu un caracter extraordinar si promoveaza niste valori care la noi din pacate lipsesc.
Iti recomand cu caldura sa urmaresti pe TVR1 de la 18:30 serialul Legendele palatului: Dr.Hur Jun. Sper din suflet sa-ti placa, asta daca nu l-ai descoperit inca:D

Luciana spunea...

Am uitat sa spun ca e de Luni pana Vineri.