25 iunie 2010

Fata cu cercel de perlă

Zilele astea am citit mult și m-am uitat la filme. Acum când trebuie să plec din Timișoara m-am trezit cu o poftă nebună de a scormoni secția de beletristică a bibliotecii noastre, unde am dat de tot felul de romane interesante, pe care vreau neapărat să le citesc. Cândva.

Săptămâna asta am reușit să parcurg pe fugă două cărți care mi-au plăcut foarte mult, deși până acum le-am ocolit cu grijă. Una dintre ele este Fata cu cercel de perlă, a lui Tracy Chevalier, care e autoarea mea preferată în momentul acesta. În primul rând m-a atras pentru că are ca punct de plecare celebrul tablou cu același nume al lui Johannes Vermeer, pictor olandez din Delft, reprezentant al stilului baroc.

Acțiunea se petrece în secolul al XVII-lea, în casa faimosului pictor, unde vine să lucreze ca servitoare Griet, o tânără de șaisprezece ani, al cărei tată orbise din cauza unui accident și nu mai putea întreține familia. Aici se află și atelierul pictorului, un loc inaccesibil și plin de mister, unde fetei i se permite să intre ca să facă curat, cu condiția să nu mute nimic din loc.

Ni se prezintă gospodăria artistului, familia sa formată din soție, copii și soacră, ținutele și obiceiurile oamenilor, modul în care se spălau rufele, se gătea, se făcea piața. Cel mai interesant loc este atelierul, unde vin diverse persoane să pozeze luni în șir pentru un tablou. Aici Griet începe să îl ajute pe artist, în cel mai deplin secret, să pregătească pigmenții pentru pictură. Aici tânăra studiază îndelung lucrările lui Vermeer și se îndrăgostește de modul în care acesta pictează. Aici, într-un final, este pictată și ea, devenind Fata cu cercel de perlă.

 Fata cu cercel de perlă, c. 1665
Johannes Vermeer
ulei pe pânză
46,5 × 40 cm
Mauritshuis, Haga


Lectura este presărată cu diverse picanterii, nu lipsesc idilele, pasiunea, dragostea. Dacă vreți să aflați de ce tânăra din pictura poartă pe cap în mod neobișnuit cele două materiale, ce rol are cercelul de perlă, de ce buzele îi sunt umede și întredeschise, ce se întâmplă ce ea în final, apucați-vă de citit. Chiar dacă totul este ficțiune, am savurat fiecare paragraf.

Acum am o poftă nebună să văd și filmul, cu una din actrițele mele preferate, Scarlett Johansson.

Girl with a perarl earring - Scarlett Johansson

Sper că nu vă plictisesc cu cărți și seriale. Sunt într-o totală perioadă de relaxare. Vor urma și posturi mai serioase.

3 comentarii:

Irina M. spunea...

N-am ajuns sa citesc romanul, in schimb am vazut filmul. Dupa care am rasfoit cateva pagini dintr-un mic copmpendiu de pictura ce continea si reproduceri dupa picturile lui Vermeer.

Am ramas uimita de precizia/pasiunea/minutiozitatea cu care detaliile din tablourile lui Vermeer au fost redate in film. Cateva exemple la intamplare - papagalul, carelajul casei alb/negru, sufrageria/sala de mese.

Mi-a facut placere sa citesc acest blog!

Anca spunea...

Irina, intr-adevar, filmul surprinde foarte bine atmosfera din picturile sale, dar parca m-a dezamagit putin dupa ce am citit cartea. Mi se pare ca sunt omise mult scene importante.

Laur spunea...

Mai stii si alte romane care sa prezinte viata unor artisti? Am citit recent Agonie si Extaz care este biografia lui Michelangelo si este superba.