26 iunie 2010

Albastru pur

O altă carte pe care am citit-o săptămâna asta este Albastru pur, de Tracy Chevalier, autoarea mea preferată în acest moment, după cum am avut grijă să menţionez în post-ul trecut.

De ce mi-a plăcut? Pentru că marea parte a acţiunii are loc în Franţa, locurile sunt descrise foarte frumos (piaţa, casele vechi, catedrala, biblioteca etc.), iar autoarea îmbină în mod misterios trecutul cu prezentul. Deşi trăiesc la distanţă de câteva secole, Ella şi Isabelle sunt legate de un secret.

Ella Turner (Tournier) este o americancă venită în Franţa împreună cu soţul ei, arhitect, care primise un contract important. Se stabilesc într-un orăşel pitoresc, iar Ella începe să-şi caute strămoşii francezi, tulburată de un vis albastru care se tot repetă. Apare în scenă şi un bibliotecar atrăgător.

În secolul al XVI-lea, pe timpul Reformei, Isabelle, poreclită La Rousse (Roşcata) din cauza culorii părului său, rămâne însărcinată şi este nevoită să se căsătorească cu Etienne Tournier. Oamenii, convertiţi la calvinism, o dispreţuiesc din cauza veneraţiei ei pentru Fecioară. Isabelle este îngrijorată când fetiţei sale, Marie, îi apar primele fire de păr roşcat, pe care le smulge cu mare grijă şi le ascunde în pădure. Necazurile se înteţesc când Isabelle cumpără o pânză albastră, asemănătoare cu veşmântul Fecioarei.

Ella descoperă în final un secret îngropat de câteva secole. Venirea în Franţa îi schimbă viaţa Ellei, care, pe lângă descoperirile din trecut, are parte şi de momente pline de romantism.

P. S. Nu, acest blog nu se transformă într-unul de recenzii de carte! :P

2 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte bună recenzie! Felicitări!

Anca spunea...

multumesc