20 aprilie 2010

Templul grec. Ordinele doric, ionic, corintic

Inainte de a prezenta imaginile cu Colosseumul, vreau sa povestesc cateva lucruri despre templul grec si despre oridinele doric, ionic si corintic pe care le vom regasi la Colosseum.

In arta greaca, in perioada arhaica (sec. al VII-lea - incep. sec. al V-lea i.Hr.) apare ca element tipic in arhitectura templul. Templul adapostea statuia de cult a zeului protector, cat si tezaurul, iar accesul in templu era liber.

Planul templului era simplu: pronaosul (vestibul), naosul sau cella (incaperea unde se afla statiua zeului) si opistodomul (incaperea unde se pastra tezaurul). Intrarea in opistodom se facea pe partea opusa intrarii principale. Tezaurul era format din ex-voto-uri, adica diferite obiecte oferite divinitatii, constand in mici sculpturi, tablouri, bijuterii etc. cu drept de vizitare. Astfel s-au format primele colectii de arta.



Dupa plasarea coloanelor in exterior, templul putea fi prostil (cu patru coloane la intrarea principala), amfiprostil (patru coloane la ambele intrari) si peripter (inconjurat de coloane).

Privita in sectiune verticala, constructia unui templu se compune din trei parti: un piedestral numit stilobat, o colonada deasupra careia se afla antablamentul. Acoperisul e format din doua pante, care formeaza pe laturile mici ale templului un triunghi numit fronton.

S-au elaborat doua oridine insemnate: doic si ionic, urmate de aparitia ordinului corintic. Diferenta intre cele trei este vizibila mai ales la forma capitelurilor coloanelor.

Ordinul doric era raspandit mai ales in Pelopones si in coloniile grecesti din Italia de sud si Sicilia. Templele dorice sunt puternice si greoaie.

 Ordinul doric

Exemplu: Theseionul din Atena - templu doric, peripter


Oridinul ionic s-a dezvoltat in coloniile grecesti din Asia Mica si insulele din Marea Egee. Templele au proportii grandioase si o decoratie mai bogata. Coloanele sunt mai zvelte, mai inalte si se sprijina pe o baza. Fusul este prevazut cu caneluri adanci, iar capitelul este impodobit cu o voluta dubla.

 Ordinul ionic

Exemplu: Templul Atenei Nike de pe Acropole, templu ionic, amfiprostil



Ordinul corintic este cel mai nou dintre cele trei ordine arhitecturale ale antichitatii grecesti. Fusul coloanei este asemănător cu cel ionic, dar ceva mai zvelt. Ceea ce oferă particularitate coloanei corintice este capitelul. Acesta prezintă ornamentul numit acantă, preluat ulterior şi de capitelurile compozite.

 Capitel corinitc
sursa

Exemplu: Templul lui Zeus din Atena

 sursa

***

Dacă te atrage domeniul Arts&Crafts, DIY, handmade, vizitează canalul meu YouTube AncaDIY unde postez tot felul de tutoriale.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte frumos prezentat, m-a ajutat la un referat. Multumesc, si felicitari!

Anonim spunea...

ms pt tot, mi-a fost foarte usor sa invat pt examen cu pozele in fata !!!
1000 de ani !!

Anonim spunea...

Vaticanul nu e in Grecia Antica :)

Anca spunea...

@Anonim 3: Serios?

Anonim spunea...

Foarte frumos si util. M-a ajutat mult la un proiect pentru scoala. Si pozele sunt frumoase. Felicitari!

KQQ spunea...

Un edificiu interesant, cu exterior similar templelor greceşti, este şi Biserica Grecească de pe Pache Protopopescu.

Anonim spunea...

Parthenonul face parte din templele in stil doric?

Anonim spunea...

Foarte frumos! Merci!

Cristiana spunea...

M-a ajutat foarte mult prezentarea aceasta.Foarte bine prezenatat!

Andreea spunea...

frumos.