16 februarie 2010

În vizită la unchiu'

Muzeul ar trebui sa fie un loc interesant, unde toata lumea, de la copii la bunici, sa meargă cu placere cât mai des. Muzeul ar trebui sa fie bogat în exponate şi primitor, sa te invite să intri de fiecare dată când treci pe lângă el. La plecare, fiecare ar trebui sa simtă ca a învaţat ceva nou, că a văzut lucruri deosebite, demne de povestit prietenilor. Muzeul ar trebui să îţi trezească dorinţa arzătoare de a reveni. 

Ce să-ţi povestească unchiul?
După părerea mea, muzeul ar trebui să semene cu un unchi bătrân, elegant şi îngrijit, mereu cu zâmbetul pe buze, care locuieşte într-o casă veche, bine întreţinută şi primitoare, cu multe camere pline de lucruri interesante. De fiecare dată când îl vizitezi, unchiul te serveşte cu fursecuri şi ceai, apoi îţi povesteşte o grămadă de lucruri, de fiecare dată altele, pe care le asculţi cu gura căscată şi pui mereu întrebări. După ce mănânci, unchiul scoate din beci, pod, dulap, debara sau din alte locuri ascunse diverse obiecte fascinante, la care vă uitaţi amândoi: un album vechi, o bicicletă, o undiţă, un serviciu de porţelan atent decorat, un aparat de fotografiat, o carte cu dinozauri, un roman poliţist. De fiecare dată unchiul te surprinde cu noul său peşte de acvariu, cu ariciul pe care l-a găsit în grădină, cu noua sa plantă exotică. Niciodată nu te plictiseşti la el. La plecare, vă faceţi planuri pentru următoarea vitzită şi până atunci simţi fluturaşi în stomac de încântare.


 
Cum e şi cum ar trebui să fie
În Timişoara, de exemplu, muzeele sunt în permanenţă goale. Pe lângă faptul că sunt goale, multă lume nici nu ştie de existenţa lor. Până anul trecut, nici eu nu am ştiut că avem muzeu de artă. Treceam destul de des pe lângă el, dar în afară de o plăcuţă mică pe care scrie firav ce reprezintă clădirea (plăcuţă pe care nu am observat-o niciodată), nimic nu mă făcea să îi acord atenţie.

 Muzeul de Artă din Timişoara

 Muzeul de Artă din Timişoara
 
Muzeul ar trebui să ţipe în gura mare "Vizitează-mă, vizitează-mă, am lucruri interesante să îţi arăt!". Ar trebui să fie afişe mari, colorate, care să atragă privirile. Ar trebui să se anunţe cu surle şi trâmbiţe de fiecare dată când are loc o nouă expoziţie. Degeaba se strofoacă cei de la muzeu să aducă diverse exponate din străinătate, dacă lumea nu ştie de ele şi nu vine să le vadă. Mi se pare atât de trist. Cred că mulţi ar fii interesaţi, dacă ar ştii. Parcă special se ţine secret.
 
În străinătate, cozile de la muzee sunt imense, chiar dacă la fel sunt şi preţurile biletelor. Lumea e interesată de cultură. Lumea vrea să vadă, vrea să afle, vrea să viziteze. La noi de ce nu e aşa? Avem şi noi lucruri cu care să ne mândrim, chiar dacă nu la acelaşi nivel ca Parisul sau Londra.

Părerea voastră contează
Voi de câte ori mergeţi la muzeu? Ce vă place şi ce nu vă place la muzeele de la noi? De ce credeţi că lumea nu e interesată? Ce ar trebui schimbat? Când vor fi şi la noi cozi interminabile la muzee?

Vreau păreri!

3 comentarii:

Anca spunea...

Vad ca toata lumea se inghesuie sa raspunda :)

Mariana spunea...

Mi-ar placea sa mergi prima data sa vizitezi muzeul si apoi sa scrii un articol despre ceea ce ai vazut acolo. Ca sa te ajut pot sa iti zic ca o sa gasesti pictura flamada, italiana si maghiara din secolele 16-18 foarte bine conservata, o sa gasesti expozitia lui Cornelui Baba, vreo 30 de ani de munca si poti sa observi cum a evoluat, poti sa gasesti arta contemporana. Am vizitat muzeul ala de cel putin 6-7 ori singura, si de nu mai stiu cate ori cu prietenii facand pe ghidul.
Imi place ideea ta de blog, dar te-as invita sa participi la evenimente, sa simti cultura la cald si apoi sa scrii reactiile. O sa iti bucuri sufletul inzecit.

Aspet reactii dupa vizitarea muzeului :)

Anca spunea...

Mariana,

Vizitasem muzeul inainte sa scriu articolul. E adevarat ce zici, sunt lucrari de valoare, dar nu se compara cu ce am vazut in alte tari. Sau, ca sa ma exprim altfel, nu atrage vizitatorii, nu te indeamna sa vezi ce e acolo. In alte parti e coada la casa de bilete, la noi e liniste si pace. Vreau sa vad agitatie, aglomeratie, curiozitate, interes, promovare, afise... Nu spun ca nu avem arta de valoare, ci ca nu e bine pusa in evidenta.