6 septembrie 2009

Epoca pietrei - perioada neolitica

Prin mileniul al X-lea i.Hr. incepe, din punct de vedere geologic, o epoca noua. In Europa, de pilda, se stabilizeaza climatul moderat de astazi. Schimbarile de clima aduc si schimbari in fauna: mamutul dispare, renul emigreaza spre nord, in regiunile de tundra, iar rinocerul se refugiaza spre sud, in tinuturile calde.

Skara Brae Scoţia
Cea mai completă aşezare neolitică din Europa

sursa

Perfectionarea continua a uneltelor a determinat o mai mare stabilitate a vietii sociale si deci prima mare diviziune sociala a muncii, facandu-se trecerea de la vanatoare la agricultura si la domesticirea animalelor. Aceasta se va reflecta in creatiile artistice.

Piese neolitice
sursa

Arta paleolitica, datorita faptului ca ocupatia prinicipala a oamenilor era vanatoarea, era limitata la observarea si redarea in primul rand a animalului vanat. In epoca neolitica insa, ocupatiile oamenilor se inmultesc. Agricultura, domesticirea animalelor si viata sedentara legata de aceste ocupatii cer din partea omului noi eforturi intelectuale. Arta se va dezvolta si va deveni expresia acestui stadiu mai avansat de existenta a societatii primitive.

Figura antropomorfa neolitica
sursa

Manifestarile artistice caracteristice epocii sunt arhitectura si ceramica.

Arhitectura

In epoca neolitica apar primele manifestari evidente de arhitectura. Acestea sunt reprezentate de constructiile de locuinte si de monumentele de piatra.

Reconstructia unei case din perioada neolitica Tuzla, Bosnia si Herzegovina
sursa

Locuintele erau construite pe locuri aparate de intarituri naturale, la margini de paduri sau pe cursul apelor. Exista o mare varietate de asezari neolitice, care se deosebesc intre ele atat prin modul de constructie cat si prin modul de distribuire a lor (asezari concentrice, case lungi si locuinte pe stalpi de apa etc.).

Reconstructia unei colibe din Cucuteni-Trypillia Muzeul Tripillia, Ucraina
sursa

Monumentele de piatra erau de doua feluri: menhirele si dolmenele.

Menhirele (lb. celta: men=piatra, hir=mare) sunt formate din blocuri mari de piatra dintr-o singura bucata, fixate in pamant, unele dintre ele purtand incercari de desene care reprezentau contururi de oameni. Menhirele erau asezate in doua feluri: cand erau dispuse in randuri drepte, alcatuiau asa-numitele aliniamente (alei). Un exemplu caracteristic in acest sens il reprezinta aliniamentul de la Carnac (nordul Frantei) care are lungimea de 3 km. Cand erau asezati in forma de cerc, constituiau cunoscutele cromlehuri.

Menhire (Montorge, Bourgogne, Franţa)
sursa

Menhire in aliniamentul Menec
sursa

Menhire in aliniamentul Kemario
sursa

Dolmenele sunt formate din doua pietre mari, peste care este asezata o lespede lata.

Dolmenul Sa Coveccada (Mores, Sardinia, Italia)
sursa

Constructia dolmenelor poate sa aiba si forme mai complexe, de pilda de galerii, formate din blocuri mari de piatra si acoperite cu lespezi. Astfel este construit monumental de la Stonehenge din Anglia.

St Lythans dolmen in Wales
sursa
Mai multe imagini cu dolmene aici.

Aria de raspandire a acestor monumente este foarte mare, fiind descoperite atat in Europa de apus, cat si in Siria si pe alte teritorii.

Ele au fost ridicate, probabil, din cerintele anumitor ritualuri de cult. Importanta lor consta in faptul ca reprezinta primele mari constructii care exprima forta de creatie a unui grup de oameni organizati.

Data aparitiei monumentelor megalitice nu este inca pe deplin clarificata. Probabil ca apartine sfarsitului perioadei neolitice si inceputului perioadei bronzului.

Ceramica

Gandirea mai bogata si mai rationala a oamenilor legati de ocupatii sedentare din epoca neolitica apare si in creatiile de ceramica. In studiul ceramicii se deosebesc trei elemente, care, la un loc, formeaza arta ceramicii:

-tehnica prelucrarii vasului, care insumeaza forma si materialul din care este confectionat, gradul de ardere etc.;

-tehnica decoratiei vasului care cuprinde procedee de desen cu care este ornamentat un vas: un vas putea fi acoperit, de pilda, cu o singura culoare sau cu mai multe culori, iar desenul putea fi format din santuri, sapate in pasta si umplute cu alta culoare decat culoarea vasului etc.;

-formele ornamentatiei, care exprimau gustul artistic al unei regiuni sau al unei epoci.

Vas din perioada neolitica
sursa

Numarul si varietatea creatiilor de arta in ceramica sunt extrem de mari si raspandite pe intreg globul pamantesc si la toate popoarele.

Piesa neolitica romaneasca
sursa

Bibliografie: Istoria artelor plastice, Constantin Suter, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti-1963

Vezi si: Epoca pietrei - perioada paleolitica, Epoca metalelor

2 comentarii:

Cosmin spunea...

Felicitari pt blog si pt pasiune. Imi place sa vad ca esti interesata si de lucruri (aparant) mai putin atractive, ca perioada neolitca.

In multe privinte ne asemanam - adik si eu am facut o facultate si acum am dat la Istoria Artei (inca nu stiu dak am intrat :P)

Anca spunea...

Cosmin, imi pare bine ca ai trecut pe aici! Sper ca vei intra la Istoria Artei, iti tin pumnii.