6 septembrie 2009

Epoca metalelor

Inceputul prelucrarii metalelor, si intai de toate a bronzului, a atras schimbari importante in viata societatii primitive. Cea mai insemnata schimbare o constituie descompunerea oranduirii primitive si aparitia treptata a unor relatii noi, care anunta oranduirea sclavagista.

Arme si ornamente din Epoca Bronzului

Cercetarile arheologice au descoperit cantitati considerabile de obiecte de bronz, pumnale, lanci, obiecte de podoaba etc. prevazute cu decoratii de forme geometrice, discuri, triunghiuri, puncte, zigzaguri etc.

Vas chinezesc gefuding gui din bronz
Dinastia Shang (1600–1046 i.Hr.)

O data cu inceputul prelucrarii bronzului, la sfarsitul mileniului al IV-lea i.Hr., in vaile bogate ale fluviului Nil si in Mesopotamia isi fac aparitia primele state sclavagiste.

Vas chinezesc pu din bronz, cu motivul dragonului
(722–481 i.Hr.)

Arta comunei primitive este insemnata pentru ca arata primii pasi ai omului pe drumul creatiei artistice. Ea exprima clar si realist, sub forma creatiei artistice, cunostintele diferitelor populatii in diferite stadii de dezvlotare a societatii primitive.

Suprafata de bronz a tobei Song Da
Cultura Dong Son, Vietnam

O data cu aparitia claselor antagoniste si a statului, artistii sunt obligati sa lucreze pentru interesele claselor exploatatoare, ale regilor si ale aristocratilor; de aceea arta se va dezvolta, multa vreme de acum inainte, in stransa dependenta de religie, care constituia pentru paturile dominante principalul instrument de oprimare.

Cupa de bronz din Epoca Tarzie a Bronzului,
din zona Republicii Cehe,
Muzeul National, Praga

Pumnal mare pentru ceremonii,
din tipul Plougrescant-Ommerschans,
Plougrescant, France, 1500–1300 i.Hr.

Lingou din Epoca Bronzului, Creta

sursa pozelor: wikipedia

Bibliografie: Istoria artelor plastice, Constantin Suter, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti-1963

Vezi si: Epoca pietrei - perioada paleolitica, Epoca pietrei - perioada neolitica

Niciun comentariu: