Cercetarile arheologice au descoperit cantitati considerabile de obiecte de bronz, pumnale, lanci, obiecte de podoaba etc. prevazute cu decoratii de forme geometrice, discuri, triunghiuri, puncte, zigzaguri etc.
O data cu inceputul prelucrarii bronzului, la sfarsitul mileniului al IV-lea i.Hr., in vaile bogate ale fluviului Nil si in Mesopotamia isi fac aparitia primele state sclavagiste.
Arta comunei primitive este insemnata pentru ca arata primii pasi ai omului pe drumul creatiei artistice. Ea exprima clar si realist, sub forma creatiei artistice, cunostintele diferitelor populatii in diferite stadii de dezvlotare a societatii primitive.
O data cu aparitia claselor antagoniste si a statului, artistii sunt obligati sa lucreze pentru interesele claselor exploatatoare, ale regilor si ale aristocratilor; de aceea arta se va dezvolta, multa vreme de acum inainte, in stransa dependenta de religie, care constituia pentru paturile dominante principalul instrument de oprimare.
Pumnal mare pentru ceremonii,
din tipul Plougrescant-Ommerschans,
Plougrescant, France, 1500–1300 i.Hr.
Bibliografie: Istoria artelor plastice, Constantin Suter, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti-1963din tipul Plougrescant-Ommerschans,
Plougrescant, France, 1500–1300 i.Hr.
Vezi si: Epoca pietrei - perioada paleolitica, Epoca pietrei - perioada neolitica
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu