12 septembrie 2009

Dragele mele suveniruri

Intotdeauna cand vizitez un oras din Europa imi cumpar macar un suvenir drept amintire, in limita bugetului disponibil. De multe ori trebuia sa fiu luata cu forta din micutele si cochetele magazine care ofera atatea lucruri minunate, atatea reproduceri, bijuterii, vederi, brelocuri si albume. Visez sa am cateva rafturi speciale pline de bunatati din calatorii, asezate in functie de locul de unde le-am cumparat.

Deocamdata colectia mea de suveniruri e la inceput, dar ma bucur de ea asa cum este si sunt convinsa ca va mai creste in urmatorii ani.

Mi s-a parut o idee buna sa v-o prezint si voua.

Sculptura in miniatura cu un unicorn si puiul sau, de departe preferata mea, am cumparat-o de la Strasbourg. Masca venetiana mi-a adus-o mama, iar Turnurile Eiffel e clar de unde le am. Una din statuile egiptene o am de la British Museum din Londra, iar cealalta de la Muzeul de Arta din Budapesta. Am pastrat cutia de ciocolata Mozart, care se gaseste in Austria si care e delicioasa.


***

Servetelul decorativ din brocart e luat din Viena de la Schonbrunn, la fel si lingurita. Vederile sunt de la Muzeul Belvedere, tot din Viena. Oglinda e cumparata de la Koln, iar garguia de la British Museum. Sevalerul l-am luat din Timisoara pentru ca mi-a placut mult, iar vaporasul de la noi de la mare.


***
Brelocul cu turn l-am primit de la Cristina, care a locuit trei luni in La Rochelle, Franta. Statuia cu ingeras am luat-o din Austria sau Germaina, de la un magazin de suveniruri de pe autostrada. Miniatura cu Sisi (regina Elisabeta a Bavariei) e luata din Viena, de la Schonbrunn, iar scoica si calul de lemn lucrat manual din Tenerife.


Mi-as mai fi luat eu multe, dar am preferat sa imi achizitionez si cateva carti si albume, pe care le rasfoiesc mereu cu placere. Vi le voi prezenta si pe ele, intr-un alt post, desigur, alaturi de inca niste suveniruri pe care am uitat sa le pozez.

Voua va place sa va cumparati suveniruri?

5 comentarii:

Cristina spunea...

Ce faine sunt toate! Si ma bucur ca iti place brelocul de la mine ;)

Anca spunea...

Stiam ca o sa il observi :D

eln_2710 spunea...

foarte dragut:-)eu colectionez globuri souvenir ,din acelea care se agita,am vreo 50:-).unele sunt si cu muzica ,pe unde ma duc nu uit sa cumpar globul :-)

Ioana Muresan spunea...

Citisem nu de mult, nu mai stiu unde, ca toate suvenirurile astea ar fi kitsch. Micute in sine, dar o industrie uriasa. Ce parere ai despre asta? Ati facut ceva cursuri despre kitsch? carti stiu ca sunt destule, avusesem la un moment dat una "Kitschul, fenomen al pseudo-artei".

Anca spunea...

da, clar ca suvenirurile sunt kitsch-uri, dar sunt simpatice, le consider o amintire draguta din excursii. acum am trecut de faza in care cumpar suveniruri, ma multumesc cu pozele si fac altceva cu banii.

nu am facut la scoala curs despre kitsch, dar ar fi interesant.