9 iulie 2009

Lizzy Ansingh (1875-1959)

Zilele acestea am neglijat blog-ul (din nou) pentru ca trec printr-o perioada destul de stresanta si aglomerata (din nou). Se apropie admiterea la istoria artei si, in plus, iulie e luna perfecta pentru nunti, deci trebuie sa onorez mai multe invitatii. Printre repetarea eseurilor, realizarea unui proiect si alegerea tinutelor de seara, imi fac totusi timp sa citesc lista de bloguri unde gasesc tot felul de articole interesante.

De exemplu, mi-au placut foarte mult lucrarile pictoritei Lizzy Ansingh, prezentate pe Art Inconnu. Artista a avut o frumoasa casa de papusi pe care o tinea in atelierul ei, fiind o importanta sursa de inspiratie pentru tablourile sale. In arta sa, ea a reprezentat aceste papusi, dar nu ca pe niste obiecte, ci dandu-le viata, reusind astfel sa creeze niste lucrari profund originale si placute privirii.

"In the flower garden"

Acesta este un tablou foarte interesant, unde marionetele sunt de fapt schelete de pasari.

"The Performance"

"The Performance" (detaliu)

"Two dolls"

"Japanese doll"

"De vijver met de goud en karpers"

"Awaken"

"A thought of music" 1909

Cand dau peste niste opere de arta care imi atrag atentia in mod special, sunt curioasa sa vad cine le-a creat. Mai jos este o poza a artistei, alaturi de casuta de papusi.

Lizzy Ansingh cu papusile sale

Sursa pozelor: Art Inconnu

2 comentarii:

carola spunea...

Mi se pare interesant cum sunt folosite papusile - simboluri lugubre ale mortii si decaderii intr-un tablou, a copilariei "fericite" si deja ramase in trecut - in altul etc. Nu le acorda valenta unica si, desi pare a fi unul si acelasi subiect abordat in n cazuri, o face din unghiuri diferite, interesante

Clara Campelo spunea...

great pics!
nice blog!

http://naoqueropastiche.blogspot.com/