4 iunie 2009

Terori nocturne

Cosmarul
Johann Heinrich Fussli, 1781
Institutul de Arta, Detroit

Acest tablou reprezinta o femeie care doarme intr-o pozitie incomoda care se considera ca incurajeaza cosmarele. Un incubus sta pe pieptul ei si se uita fix catre privitor, in timp ce o iapa se zareste printre draperii.

Patul si masa sunt singurele elemente care determina incadrarea in spatiu si timp. Aspectul arhitectural lipseste, iar conceptul de spatiu este definit in mare masura prin prezenta personajelor, la fel ca si impresia de miscare. Este o compozitie inchisa, centrata in jurul figurilor care domnia spatiul, la fel ca majoritatea lucrarilor lui Fussli.

Apare un contrast intre pozitia verticala a iepei si a incubusului si pozitia orizontala a fetei, semnificand diferenta dintre bine si rau.

Incubusul reprezinta un demon sub forma unui barbat care, dupa cum spun legendele, intretinea relatii sexuale cu fete in timpul somnului. Echivalentul sau feminin se numeste succubus. Acesti demoni sunt asociati cu boala sau chiar cu moartea. Cuvantul incubus se trage din limba latina, unde prepozitia "in" inseamna "deasupra" si "cubo" inseamna "eu stau intins", deci "incubo" se traduce prin "eu stau intins deasupra".

Cosmarul poate insemna reprimarea dorintelor sexuale, incubusul reprezentand simbolul libidoului masculin, iar aparitia iepei, actul sexual.

Portret de femeie la adapost de cosmar
Johann Heinrich Fussli

Cosmarul
Johann Heinrich Fussli, 1790-91

Cosmarul
Abildgaard, 1800

Cosmarul furandu-le somnul unor doua tinere - schita
Johann Heinrich Fussli, 1793

sursa poze si articol: misspandorapandora (aici gasiti mai multe informatii despre motivul cosmarului in arta)

2 comentarii:

Luiza spunea...

http://femmefemmefemme.wordpress.com - uite un site care sigur te-ar interesa :-)

Anca spunea...

Luiza, multumesc de sugestie! Ai dreptate, imi place :)