9 iunie 2009

Tehnica

Descrierea caracteristicilor tehnice ale picturii trebuie sa ia în considerare suportul, pe de o parte, și material care este pus deasupra, pe de alta parte.

Compoziția poate fi pictata pe un perete (pictura murala), pe lemn (pictura pe panou), pe pânza, sau în funcție de epoci, pe pergament sau hârtie. Exista și alte suporturi, în special în secolul XX, dar cele citate sunt cele mai importante. Pigmenții folosiți sunt de origine minerala, vegetala, animala sau artificial (chimica). In afara de cazul particular al culorilor produse de chimia industriala a secolului XX, acestea erau in general sub forma de pulbere uscata: în picturile vechi reprezentând ateliere, se întâlnește destul de des imaginea unui asistent care pisează într-un mojar culoarea pentru a o reduce la pudra cu care lucrează pictorul. Linatul care transforma pudra într-o pasta fluida este component esențiala care da caracteristica tehnicilor.

Bibliografie: Pictura - secrete și dezvăluiri, Nadeije Laneyrie Dagen, Colecția de Arta Larousse, Grupul Editorial Rao

2 comentarii:

MetMib spunea...

Numai insemnarile de aceasta prima pagina afisata si tot m-au determinat a adauga un comentariu. Toate aceste informatii "tehnice" de receptare a unei opere de arta vizuala mi-au adus aminte de un serial TV din anii demult trecuti care prezenta "tehnica" de ascultare si creare a unei opere muzicale..
Se cuvine a multumi pentru informatii... si sa mai asteptam multe, multe altele, la fel de concise si interesante.

Anca spunea...

Sunt fericita ca cineva gaseste interesante lucrurile pe care le scriu, desi nu eu sunt autoarea lor, ci le extrag din diferite carti pe care le citesc. Totusi, multumesc pentru aprecieri! Abia astept sa fiu capabila sa scriu despre arta fara sa ma inspir din alte surse.