2 iunie 2009

Spiritul mortilor vegheaza - Paul Gauguin

Acest tablou este un amestec de realitate si fictiune. Tanara intinsa pe pat este Teha'amana, amanta artistului, care ii dezvaluia tot felul de povesti din folclorul tahitian, care insa au fost uitate.

Manao Tupapau (Spiritul mortilor vegheaza)
Paul Gauguin, 1892
73 x 92 cm
Galeria de Arta Albright-Knox, Buffalo
sursa: wikipedia

Gauguin s-a inspirat din Voyage aux Iles du Grand Ocean, cartea lui J.A. Moerenhout despre legendele acestor locuri.

Totusi, sursa de inspiratie a acestui tablou a fost o intamplare reala. Intr-o zi, Gauguin s-a dus la Papeete si s-a intors foarte tarziu acasa, gasind-o pe tanara fata stand singura in intuneric. Era ingrijorata ca artistul ar fi vizitat o alta femeie, uitand astfel de tupapau (spiritul mortilor) care se spunea ca aparea noaptea.

Nuantele fundalului au rolul de a reda atmosfera unui "dangat funebru". Artistul scria "Am nevoie de un fundal de teroare, purpuriul este clar cea mai indicata culoare".

Artistul descria florile astfel: "Sunt niste flori in fundal, dar nu sunt reale, doar imaginare si le fac sa se asemene unor scantei".

Lenjeria de pat are o nuanta galbuie sinistra "deoarece reda senzatia de neasteptat pentru privitor si deoarece sugereaza lumina lampii".

Spiritul este infatisat sub forma "unei femei mici, normale", dupa cum afirma Gauguin.

Bibliografie: Revista Art Gallery, nr. 17, Editura de Agostini

Vezi si: Paul Gauguin, stil, tehnica, Ziua zeului , Pe tine Te slavim, Maria, De unde venim? Cine suntem? Incotro ne indreptam?

Niciun comentariu: