19 mai 2009

Ia Orana Maria (Pe tine Te slavim, Maria) - Paul Gauguin

Aceasta pictura reprezinta o scena religioasa neobisnuita. Prezenta unui inger ne duce cu gandul la scena Bunei Vestiri, iar personajele principale ne amintesc de Adorarea Pastorilor sau a Magilor.

Ia Orana Maria (Pe tine Te slavim, Maria)
Paul Gauguin, 1891
Muzeul Metropolitan de Arta, New York
sursa

Gauguin nu a fost un crestin in adevaratul sens al cuvantului, fiind insa preocupat de misticismul si spiritualitatea "primitivilor". In acest tablou, personajele biblice sunt intruchipate de localnici tahitieni, iar scena este plasata intr-un cadru natural exotic. Portretizarea personajelor biblice ca persoane non-occidentale a fost interzisa de biserica romano-catolica pana in 1951, deci compozitia lui Gauguin este foarte indrazneata.

Daca mama si copilul nu ar fi purtat aura, nu ar fi fost niciodata identificati cu Maria si Iisus. Figura si coloritul pielii lor, imbracamintea Mariei reprezentata de un pareo rosu aprins cu model floral, la fel ca si parul ei lung si negru sunt caracteristici specifice localnicilor tahitieni, care il fascinau atat de mult pe artist. Pozitia pruncului nu aminteste de tablourile occidentale.

Perechea de persoanje centrale a fost imprumutata dintr-o friza de pe tempul javanez din Borobudur. Gauguin a cumparat fotografii ale acestor frize in cadrul Expozitiei Universale din 1889. Forma ingerului cu aripi galbene este estompata de ramurile unui copac, fapt ce ii confera un aer misterios. Ingerul are de asemenea trasaturile unui "primitiv" si este acoperit de un pareo exotic, cu modele florale.

Personajele si fundalul vegetal amintesc de lucrarea lui Boticelli, Primavara, a carei reproducere o avea Gauguin pe peretele locuintei sale. Fundalul este compus din diferite specii de plante exotice cu flori, iar in coltul din dreapta se observa un palmier. In departare se distinge conturul unei locuinte rudimentare. In prim plan, sunt reprezentate legaturi de banane alaturi de alte fructe.

Gauguin a inscriptionat numele tabloului, Ia Orana Maria, in partea de jos.

Bibliografie: Revista Art Gallery, nr. 17, Editura De Agostini

Vezi si: Paul Gauguin, stil, tehnica, Ziua zeului

Site-uri utile: paul-gauguin.net, gauguin-art

Niciun comentariu: