28 mai 2009

Pescariţă la Granville - Nicolae Grigorescu

Această lucrare a fost realizată în perioada în care Grigorescu se afla în Franţa, unde a luat contact cu concepţiile artistice ale Şcolii de la Barbizon, fiind preocupat de pictura en-plein-air, care pregătea apropiata afrimare a impresioniştilor.

Pescariţa la Granville
Nicolae Grigorescu, 1884
Colecţia Doctor Dona
sursa: wikipedia

Artistul a reprezentat o tânară fată aşezată pe malul mării, lânga nişte stânci, privind valurile înspumate care se sparg de ţarm. Fata este îmbracată modest, cu o bluza albă şi o fustă simplă, având părul ascuns de bereta specifică francezilor. Este desculţă, iar în mâna stângă ţine un coş şi ceea ce pare a fi o lopată, obiecte folosite probabil la pescuit. Tânara pare ca se odihneşte, facând o pauza de la muncă. Chipul fetei este accesibil privitorului doar din profil, iar conturul mâinilor şi al picioarelor este doar sugerat prin câteva trasaturi de pensulă.

Daca nu s-ar fi specificat în titlul tabloului ocupaţia fetei, poate compoziţia nu ne-ar fi dus cu gândul la pescuit. Artisul a utilizat nuanţe pastelate de griuri albastrui, bej, alb şi câteva tonuri închise pentru a sugera umbrele. Tuşele largi ale pensulei sunt orientate în toate direcţiile, în special în redarea stâncilor, a nisipului şi a valurilor, artistul utilizând o pastă groasă. În reprezentarea cerului de un gri deschis, urmele fine ale pensulei nu se disting.

Atmosfera sugerată de tablou este calmă şi meditativă, acompaniată parcă de zgomotul ritmic al valurilor care se sparg la mal.

Vezi şi: Viaţa şi opera lui Grigorescu, Car cu boi

Niciun comentariu: