3 mai 2009

Palatul Brukenthal - Sibiu

Am vizitat Palatul Brukenthal chiar de Ziua Tineretului, unde toate persoanele sub 35 de ani au intrat gratuit, iar ceilalti au beneficiat de reduceri la toate expozitiile (Colectia europeana permanenta, Colectia romaneasca permanenta, Expozitia de stampe, Expozitia de copii de ghips dupa statui celebre, Expozitia de cartografie). A fost foarte multa lume, in special copii si adolescenti care nu pareau prea interesati de tablouri.

Colectia europeana nu mi s-a parut prea interesanta, desi pentru o persoana care nu a vizitat muzee din afara tarii este destul de educativa din punct de vedere artistic. Contine multe scene religioase din pictura olandeza si flamanda, perioada Renasterii si Barocului. Cea mai importanta lucrare este "Barbat cu turban" sau "Barbat cu inel" de Jan van Eyck, miniatura de aprox. 10 cm. Am fost tare uimita de dimensiunile reduse, desi o opera de arta nu se judeca dupa acest criteriu.

La Expozitia de stampe am vazut diverse imagini din Brasov, iar Expozitia de cartografie nu m-a incantat deoarece nu am avut rabdare sa urmaresc si sa inteleg fiecare harta.

Foarte frumoase sunt salile de receptie, unde se poate admira mobilierul stil, tapetul din pergament pictat manual cu motive chinezesti, candelabrele din sticla de Murano si tezaurul din argint. Intr-una din sali sunt expuse si cateva covoare.

Colectia cu adevatat importanta si deosebita din punctul meu de vedere este Colectia romaneasca. Sunt prezente nume mari din pictura moderna si contemporana cum ar fi Grigorescu, Aman, Tonitza, Andreescu, Luchian, Baba, Pallady, Ciucurencu, cat si din pictura transilvaneana: Theodor Benedikt Sockl, Theodor Glatz, Heinrich Trenk, Mişu Popp, Carl Dörschlag, Arthur Coulin, Robert Wellmann, Fritz Schullerus, Octavian Smigelschi, Emerich Tamás, Friedrich Miess.


----Cartier vechi in Bucuresti----------------- Poteca in padure
----Lucian Grigorescu-------------------------- Ioan Andreescu


------Peisaj urban-------------------- Taranca din Transilvania------- Ritmuri colorate
---Lucia D. Balacescu--------------------- Arthur Coulin--------------- --Ion Tuculescu

Mi-a placut foarte mult urmatoarea lucrare a lui Luchian:

Lica
Stefan Luchian
sursa: wikipedia

Daca aveti timp, va recomand sa vizitati palatul, in special colectia de arta romaneasca.

Site-ul oficial al Palatului Brukenthal

Vezi si:
Muzeul Satului din Sibiu

Niciun comentariu: