2 aprilie 2009

Budapesta

Budapesta e un oras frumos, plin de farmec. De la inceput m-a uimit usurinta cu care se circula cu masina, fara blocaje in trafic, gropi, claxoane si nervi. Strazile sunt curate, atmosfera generala e una de relaxare si bunastare. Nu se simte deloc agitatia obositoare de la noi, unde toata lumea e iritata si se grabeste.

Un alt aspect care mi-a placut foarte mult e faptul ca majoritatea cladirilor, inclusiv hotelurile, garile si locuintele oamenilor sunt extraordinar de frumoase, cel putin din punctul meu de vedere. Unele, cand le privesti, iti taie pur si simplu respiratia. Mi-ar placea sa am si eu o casa acolo.

Vedere din Budapesta

Despre unguri am numai cuvinte de lauda. Au fost foarte draguti si amabili cu noi, desi am comunicat mai greu, deoarece majoritatea nu prea stiu engleza, ci mai mult germana.

De vizitat am vizitat Piata Eroilor, unde se afla Muzeul de Arta si Galeria de Arta, pe urma am vazut Parlamentul si orasul noaptea, iar la sfarsit ne-am plimbat prin Cetatea Medievala, unde se afla Bastionul Pescarului, Biserica Matthias, Castelul Hill si cateva statui minunate.

Dunarea imparte Budapesta in doua: Buda (orasul vechi, unde se afla Cetatea Medievala) si Pesta (partea comerciala, unde se afla Parlamentul, Basilica Sfantul Stefan, hotelurile Hilton, Intercontinental, Four Seasons).

Inainte sa intru in detalii, haideti sa invatam cateva cuvinte in maghiara:

Salut = Jó napot
La revedere = Szia
Da = Igen
Nu = Nem
Te rog = Kérem
Multumesc = Köszönöm
Buna dimineata = Jó reggelt
Nu inteleg = Nem értem
Vorbiti engleza/germana? = Beszél angolul/németül?

Simplu, nu? Acum putem trece mai departe.

Piata Eroilor:


Piata Eroilor este cea mai mare piata din Budapesta. Aici au avut loc mai multe evenimente importante, cum ar fi inmormantarile unor personalitati sau predica lui Papa Ioan Paul al II-lea.






In mijloc se afla Monumentul Mileniului, ridicat pentru comemorarea a 1000 de ani de cand exista asezarea maghiara. In capatul coloanei inalta de 36 de metri se afla statuia Arhanghelului Gavril, iar la baza sunt statuile celor mai importante personalitati din istoria Ungariei.

Coloana cu statuia Arhanghelului Gavril

Detaliu - statuile de la baza coloanei


In fata coloanei se afla Mormantul Soldatului Necunoscut.

De-o parte si de alta a pietei se afla cele doua muzee: in stanga, Muzeul de Arta, care si-a deschis portile in 1906 si gazduieste peste 120 000 de lucrari, iar in dreapta Galeria de Arta, care s-a deschis in 1895 si este cea mai mare galerie din Ungaria.

Muzeul de Arta

Galeria de Arta

In interior am vizitat doar Muzeul de Arta. Intrarea a fost 700 HUF (aprox. 7.50 RON) pentru persoane intre 6-26 de ani, plus o taxa de 300 HUF pentru fotografiat. Colectia cuprinde o parte de egiptologie, apoi cateva sculpturi ale unor artisti maghiari, cat si internationali si o multime de picturi.

Detalii din interior:



Egiptologie:



Sculptura:

Portretul colectionarului de arta Leon Lequime, 1901
Jules Lagae

Baiat cu scoica, 1896-98
Georges Minne

Fiul risipitor, 1892
Constantin Meunier

Epoca de bronz, 1876 (1900)
August Rodin

Pictura:

Copaci infloriti, 1879
Claude Monet

Portret
Auguste Renoir

Portret
Francisco Goya

Pont-Neuf, 1902
Camille Pissarro

In parcul de langa Piata Eroilor se afla Castelul Vajdahunyad, care oglindeste toate stilurile arhitecturale existente in Ungaria: romanic, gotic, de tranzitie, renascentist si baroc. A fost construit in 1896, iar apoi a fost refacut in 1904. Acum gazduieste Muzeul Agriculturii.

In apropierea castelului se afla Strandul Termal, cel mai mare din Europa, cu doua izvoare cu temperatura de aproximativ 77 grade Celsius. Bazinul e deschis si in timpul iernii.

Parlamentul Ungariei:

Parlamentul, aflat pe marginea Dunarii, este cea mai mare cladire din Ungaria, construita in stil neo-gotic de arhitectul Imre Steindl, intre 1884-1904. Cuprinde 691 de camere, are lungimea de 268 metri, iar cupola se ridica la 96 de metri. Casa scarii este impodobita cu fresce de Karoly Lotz si sculpturi de Gyorgy Kiss. Cea mai importanta opera de arta e pictura "Cucerirea" de Mihaly Munkacsy, aflata in sala Munkacsy, langa biroul presedintelui. Din anul 2000, publicul poate vedea insemnele regalitatii: Coroana Sfantului Stefan, sceptrul, sfera si sabia renascentista.

Parlamentul Ungariei

Se poate vizita zilnic, timp de 15 minute, in grupuri de minim 5 persoane. Pretul este de 2640 HUF pentru adulti si 1320 HUF pentru studenti. Detalii aici.

Podul cu lanturi:

Peste Dunare, facand legatura intre Buda si Pesta, au fost construite opt poduri, unul mai frumos ca altul. Un pod celebru este Podul cu lanturi, primul pod construit peste Dunare, intre anii 1838-1849. Podul este cunoscut si sub denumirea de Podul Szechenyi (dupa Contele Istvan Szechenyi). A fost daramat in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial si redeschis in 1949.

Podul cu lanturi

Podul cu lanturi pe timp de noapte
sursa

Podul cu lanturi - statuie cu leu
sursa

La capatul podului sunt faimoasele statui reprezentand lei, operele lui Janos Marschalko, care s-a sinucis aruncandu-se de pe pod deoarece locuitorii orasului, sau chiar regele insusi, i-au criticat creatiile, acuzandu-l ca leii nu au limba.

Un alt pod foarte frumos este Podul Szabadsag ( insemnand Libertate), un cadou pentru oras din partea Imparatului Franz Joseph I.

CETATEA MEDIEVALA:

Cetatea Medievala - detaliu

Cetatea Medievala este locul cel mai frumos din Budapesta. Aici se gasesc mai multe obiective turistice, cum ar fi Palatul Regal, Biserica Matthias, Bastionul Pescarului, Palatul Buda.

Cetatea Medievala - statuie ecvestra

Palatul Regal:

Palatul Regal

Palatul Regal era locul in care stateau monarhii habsburgici cand vizitau Buda. A fost distrus aproape in intregine in timpul celui de-al IIl-lea Razboi Mondial, iar in timpul reconstructiei au fost descoperite parti din palatul medieval original.

Palatul Regal - poarta

Palatul a capatat infatisarea neo-baroca din secolul al XIX-lea, fiind important si datorita faptului ca Joseph Haydn a cantat aici in martie 1800 in Sala Ceremoniilor.

Palatul Regal - poarta

Palatul Regal adaposteste Muzeul de Arta Contemporana, Biblioteca Nationala, Muzeul de Istorie si Galeria Nationala.

Palatul Regal - detaliu


Biserica Matthias:

Aceasta biserica este cea mai atractiva si cea mai faimoasa biserica catolica din Budapesta. Aflata langa Bastionul Pescarului, completeaza in mod armonios privelistea Cetatii vazuta dinspre Pesta.

Biserica Matthias si statuia Sfintei Treimi
sursa

Catedrala regala, numita initial Biserica Doamnei Noastre, a fost construita in cateva etape intre secolele XIII si XV. Infatisarea neo-gotica de astazi se datoreaza reconstructiilor majore conduse de Frigyes Schulek, in 1896. Frescele si vitraliile din biserica apartin unora dintre cei mai mari artisti ai secolului (Karoly Lotz, Mihaly Zichy, Bertalan Szekely).

Biserica Matthias - vedere de sus
sursa

Frumoasa colectie a bisericii include lapidariumul, relicvariul, vestigiile incoronarii, bijuterii si textile bisericesti.

Denumirea de Biserica Matthias provine de la regele maghiar Matthias Corvinus, care a ordonat constructia turnului din sud original.

Bastionul Pescarului:




Aflat langa Biserica Matthias, bastionul este printre cele mai frumoase locuri pe care le-am vazut vreodata. Constructia a inceput din 1895 dupa conceptia lui Frigyes Schulek, bastionul fiind situat pe locul unei piete medievale de peste ale carei ziduri initiale erau protejate de breasla pescarilor, de unde i se trage si numele. Construit in stil neo-romanic, a avut dintotdeauna un rol decorativ.


Cele sapte bastioane ii reprezinta pe cei 7 lideri ai grupurilor tribale hunice. In centrul constructiei neogotice se afla Regele Stefan I al Ungariei, iar la poalele bastionului se afla statuile lui Ioan de Hunedoara (Hunyadi János) si copia statuii lui Sf.Gheorghe din Cluj Napoca.

Statuia Regelui Stefan I al Ungariei


De aici, privelistea asupra Budapestei este extraordinara.


In realitate e de mii de ori mai frumos! Oricum, sper ca v-am convins de farmecul sublim al locului care mi-a placut peste masura.

Mi-a mai placut mult momentul cand s-au aprins luminile, de un portocaliu deosebit.


Am vorbit doar despre obiectivele turistice pe care le-am vizitat personal. Mai sunt insa multe altele de vazut, cum ar fi: Castelul Hill, Statuia Libertatii (nu va ganditi S.U.A. :P), Castelul Vajdahunyad, Biserica Sfantul Mihai, Bazilica Sfantul Stefan si altele. Puteti de asemenea sa faceti o plimbare pe Dunare cu vaporul, ziua sau pe timpul noptii.

Acum vreau sa va prezint locul nostru de cazare, adica Dominik Panzio, o pensiune aflata intr-o frumoasa cladire apartinand de o biserica si mai frumoasa, care acum e inchisa.

Dominik Panzio



Cam asta a fost excursia mea la Budapesta. Urmeaza Praga, in curand. :D Szia!

2 comentarii:

iulian calin craiova spunea...

cind a inceput al treilea razboi mondial

Anonim spunea...

Pacat, ca din toate cele descrise doar greseala de tipar ai observat.