Dintre toate orașele pe care le-am vizitat, care nu sunt nici multe, nici puține, Parisul va rămâne întotdeauna pe locul întâi. De ce? Nu știu nici eu sigur.
De când am început sa fac la școala franceza, adică din clasa a doua, acesta a devenit materia mea preferata, iar toate profesoarele de franceza pe care le-am avut de-a lungul timpului au un loc special în inima mea.
De când am început sa fac la școala franceza, adică din clasa a doua, acesta a devenit materia mea preferata, iar toate profesoarele de franceza pe care le-am avut de-a lungul timpului au un loc special în inima mea.
In clasa a treia, am făcut o excursie în Franța, la Saint-Jean de Braye, un oraș micuț in apropiere de Orleans. Atunci am petrecut o zi în capitala, unde am rămas pana seara din cauza unei amenzi și am putut sa admiram priveliștea magnifica a Turnului Eiffel luminat. Nimic nu se compara cu aceasta imagine.
Acum, revăzând Parisul, l-am privit cu alți ochi, totul mi s-a părut diferit, dar la fel de atrăgător ca și atunci.
Nu știu dacă mi-ar plăcea sa locuiesc efectiv acolo, pentru ca orice mare oraș are și părțile lui mai puțin frumoase, cum ar fi cartierele sărace, periferiile, faptul ca oamenii sunt mereu grăbiți, distantele mari (deși poți sa circuli foarte ușor cu metroul). Sunt convinsa ca parizienii nu mai admira frumusețea catedralei Notre Dame când trec pe lângă ea, sau a Turnului Eiffel, sau a clădirilor minunate de pretutindeni. Probabil s-au saturat sa viziteze muzeele și castelele din împrejurimi, atrăgându-i acum frumusețea altor orașe mai îndepărtate.
Eu cred ca Parisul își păstrează magia doar văzut prin ochii unui turist, ca și oricare alt oraș (știți povestea cu vulpea și strugurii acrii). Poate pur și simplu este un loc fermecat, de care se îndrăgostește iremediabil orice persoana care îl vizitează. Eu cu siguranța m-am îndrăgostit și de aceea o sa mai scriu de multe ori despre el, deci tine-ți-va bine!
Vroiam de fapt sa vorbesc despre Palatul Versailles aflat în apropierea Parisului, care mie îmi place enorm de mult, poate pentru ca a fost primul palat pe care l-am vizitat în interior. Oricum, mi-a lăsat o imagine de poveste, iar gradina nici nu am cuvinte sa o descriu. Mi-e dor sa îl mai vizitez, dar as prefera sa fie lume putina, sa am tot palatul pentru mine și sa ma plimb după dorința mea prin toate sălile.
La trei secole după crearea sa, domeniul se întinde pe 800 de hectare, are 20 de kilometri de alei, 200 000 de arbori, 35 de kilometri de canalizare, 2153 de ferestre și 67 de scări.
S-a conservat pana azi nobila arhitectura a lui J. Hardouin-Mansart, atât la Versailles, cât și la Marele Trianon, păstrându-se și aranjamentul grădinilor, presărate cu minunate sculpturi. Chiar dacă timpul a transformat interiorul palatului, secolul al XVIII-lea i-a imprimat locului nota sa de eleganta și naturalețe.
In cadrul marelui domeniu se afla numeroase păduri, fântâni, grădini și câteva construcții independente. Voi aminti fântâna lui Bacchus, a lui Saturn, a lui Neptun și a lui Apolo, gradina de portocali, Micul și Marele Trianon, Pavilionul francez, Templul Dragostei, marele lac, moara și ferma. Sa nu uit de grajdurile regale care adăposteau cai dresați pentru lupta sau promenada, unde acum se poate vizita Muzeul Trăsurilor.
In interiorul palatului se afla numeroase apartamente: cel al printului moștenitor (le Dauphin), al Mariei Antoinette, al regelui și reginei, al Doamnei Victoria, al Doamnei Adelaide, al căpitanului gărzilor și altele.
Capela
Frumoasa capela a palatului, construita sub domnia Regelui Soare, are doua etaje, tribuna fiind rezervata familiei regale, iar parterul, celorlalți curteni. Cele trei compoziții care compun plafonul fac referire la Sfânta Treime: în centru, Vestea nașterii Mântuitorului (Antoine Coypel), deasupra altarului, Ridicarea la Cer (Charles de Lafosse) și deasupra tribunei regale, Spiritul Sfânt pogorându-se peste Sfânta Fecioara și Apostoli (Jean Jouvenet).
Despre restul salilor, despre grădini și despre celelalte construcții, voi povesti altădată, pentru ca e târziu și mi-e somn.
Centrul plafonului capelei
Pana atunci va doresc tot ce va doriți și voi. :)
A, era sa uit. Daca vreți sa vedeți imagini superbe din Versailles și sa va formați o idee despre locuitorii de demult al acestui palat, urmăriți neapărat filmul Marie Antoinette (2006), în regia Sofiei Coppola, cu Kirsten Dunst în rolul principal. Rochiile si coafurile sunt extraordinare. O sa va placa!
A, era sa uit. Daca vreți sa vedeți imagini superbe din Versailles și sa va formați o idee despre locuitorii de demult al acestui palat, urmăriți neapărat filmul Marie Antoinette (2006), în regia Sofiei Coppola, cu Kirsten Dunst în rolul principal. Rochiile si coafurile sunt extraordinare. O sa va placa!
6 comentarii:
e superb, asta ma face sa imi doresc din ce in ce mai mult sa vizitez Parisul
multumesc pentru inforamtile astea care m-au ajuat sa ii-au un 10 la istorie
J'aime aussi extremement le francais, c'est-a-dire le plus des que je l'ai appris et je veux bien gagner la France, surtout le Paris. Ces images me fascinent.
si eu am fost la palat.este inimaginabil ca inca se pastreaza in prezent o arta atat de pretioasa.
ms, mai ajutat foarte mult pentru ca nu am stiut atate despre Palatul Versailles
ms o sa iau un 10 la istorie
Trimiteți un comentariu