10 februarie 2009

Psyche si Amor

Sculptura mea preferata de pana acum este "Psyche inviata de sarutul lui Amor", a lui Antonio Canova, aflata la Muzeul Luvru din Paris.

Mai intai am vazut-o intr-o poza, la un magazin de suveniruri din interiorul muzeului, apoi cand am ajuns in zona sculpturilor, am cautat-o in mod special si am ramas uimita de gratia si frumusetea ei. As fi ramas s-o privesc mai mult, dar agitatia de acolo si faptul ca ne grabeam au facut imposibil acest lucru. Un motiv in plus sa merg din nou la Paris. :D


Asa arata poza pe care am vazut-o initial:


Psyche inviata de sarutul lui Amor - detaliu
Antonio Canova
marmura
Muzeul Luvru, Paris

O poza facuta de mine:

Psyche inviata de sarutul lui Amor
Antonio Canova
marmura
Muzeul Luvru, Paris
poza personala

Cine e Antonio Canova?
Antonio Canova (1757-1822) s-a nascut in satul Possanio, in regiunea Venetiei, ajungand unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai neoclasicismului in sculptura europeana, model pentru academistii secolului al XIX-lea.

Lucrarile sale sunt adunate la Muzeul Luvru din Paris si Ermitajul din Sankt Petersburg.

Cele mai importante sunt: Perseu cu capul Medusei, Napoleon, Lupta lui Theseu cu centaurul, Hercules si Lichas, Hector si Ajax, Venus, Cele trei Gratii si altele.

Psyche inviata de sarutul lui Amor
Antonio Canova
marmura
Muzeul Luvru, Paris

Sculpturile reprezentand cuplul Psyche si Amor (Cupidon) i-au marit reputatia sculptorului atat de mult, incat cele mai flatante oferte au venit din partea curtii rusesti, propunandu-i-se sa se mute la Sankt Petersburg, Canova refuzand insa parasirea Italiei.

Cuplul Psyche si Amor a fost reprezentat de catre sculptor in doua grupari diferite, una verticala si una orizontala, expresiile fiind si ele total opuse.

Psyche si Amor, 1796

Antonio Canova
marmura, h 137 cm
Ermitajul din Sankt Petersburg
sursa


Legenda lui Psyche si Cupidon:
Povestea de dragoste dintre Eros (Cupidon) si Psyche a fost consemnata pentru prima data de catre Lucius Apuleius in romanul sau Magarul de Aur, scris in secolul II si este considerata model al dragostei netramutate care reuseste sa invinga toate greutatile si vicisitudinile.

Geloasa pe frumusetea femeii muritoare Psyche, Afrodita (Venus) l-a rugat pe fiul sau, Cupidon, sa-i strapunga acesteia inima cu una din sagetile cu varf de aur, pentru ca Psyche sa se indragosteasca de cel mai hidos om de pe pamant. Eros a cazut de acord, insa din greseala s-a intepat si el in sageata si s-a indragostit de Psyche. Vazand ca toti lauda frumusetea lui Psyche dar nimeni n-o vrea de sotie, parintii ei au consultat oracolul, care le-a spus s-o duca pe un varf de munte, caci nu-i e menit sa aiba un sot muritor, ci un nepamantean.

Zeul Zefir a luat-o de pe munte si a dus-o intr-o vale minunata, in castelul lui Eros, unde Psyche a devenit sotia acestuia. Insa iie era interzis sa afle cum arata sotul ei, caci se intalneau doar noaptea, pe intuneric. Surorile lui Psyche, invidioase, au indemnat-o sa aprinda noaptea un opait ca sa vada daca nu cumva este casatorita cu un monstru; Psyche le-a ascultat si a vazut ca sotul ei e zeul Eros, de o frumusete iesita din comun. Insa o picatura de ulei l-a trezit pe Eros si, suparat ca sotia i-a incalcat porunca, zeul a disparut. Desperata, Psyche a cerut ajutorul mamei acestuia.

Afrodita a supus-o unor incercari foarte grele, dar, cu ajutorul unor ajutoare din lumea animalelor, Psyche a reusit sa le treaca cu bine. In final, Afrodita a trimis-o in lumea subpamanteana, ca sa ceara de la Persefona un pic din frumusetea sa; Afrodita a avertizat-o sa nu deschida sipetul, insa Psyche, dorind sa devina mai frumaosa pentru sotul ei, a cedat tentatiei si i-a ridicat capacul. De aici, in loc de frumusete, s-a abatut asupra ei un somn de moarte.

Afland aceasta, Eros a dus-o pe muntele Olimp si a cerut ajutorul lui Zeus. Impresionat de dragostea nestramutata a celor doi, Zeus a facut-o pe Psyche nemuritoare. Copilul lui Eros si Psyche este Voluptas – zeul voluptatii.
Cupidon si Psyche, c. 1808
Antonio Canova
marmura
Ermitajul din Sankt Petersburg

Alte reprezentari in arta ale acestui frumos cuplu:

Gravura reprezentand o sculpura din Roma Antica,
Amor si Psyche
Capitoline Museums, Roma, Italia

Amor si Psyche, 1819
Cupidon si Psyche, 1792-1793
Hugh Douglas Hamilton
In mitologia greaca si romana, Psyche apare ca personificarea pasiunii. Era cea mai mica dintre fiicele regelui Siciliei si cea mai frumoasa fata de pe insula. La un moment dat, a afirmat ca e mai frumoasa decat Venus (Afrodita) in persoana, suparand-o pe zeita si indemnand-o la razbunare.

Psyche
William Adolphe Bouguereau
Cupidon la romani
In mitologia romana, Cupidon reprezinta placerea sexuala si frumusetea. Este cunoscut si sub numele de Amor.
In arta este reprezentat deseori ca un copilas nud, cu aripi, arc si sageti.
Cupidon, 1875
William Adolphe Bouguereau
In mitologia romana, Cupidon apare ca fiul zeitei dragostei, Venus si al zeului razboiului, Marte.
Amor intinzand arcul
copie romana dupa originalul grecesc al lui Lysippos
Muzeul Capitolini, Roma
sursa

Amor Vincet Omnia
Caravaggio
ulei pe panza
Muzeul Staatliche, Berlin
Eros la greci
In mitologia greaca, este numit Eros si reprezinta dorinta sexuala si fertilitatea. In unele mituri apare ca fiul lui Afrodita (Venus) si al lui Ares (Marte), dar dupa Platon, a fost conceput de Poros (Belsugul) si Penia (Saracia), de ziua Afroditei.
Eros
ca. 470 i.Ch. - 450 i.Ch.
Uneori apare ca fiul lui Iris si al lui Zefir.
Totusi, dupa Hesiod, Eros este conceput de Gaea (Pamatul) si Chaos (Haosul), reprezentand pe langa dorinta sexuala si puterea creatoare a naturii, prima raza de lumina care face sa dispara dezordinea din cosmos.
Eros Centocelle
statuie de marmura din Pompeii, sec. 1 i.Ch.
se crede a fi copie dupa Eros din Thespiae a lui Praxiteles
sursa
Bibliografie:

6 comentarii:

Laura spunea...

Tare imi doresc sa ajung si la Muzeul Hermitage. Ai fost? Am citit pe undeva ca are expuse mai putin de 10% din operele de arta pe care le are in proprietate, restul fiind pastrate in subsol. La fel e si la Louvre. E pacat ca atatea opere de arta nu ajung sa fie vazute de public poate niciodata. Mai roteaza muzeele cate o pictura/sculptura pe ici pe colo, dar majoritatea raman doar pentru ochii specialistilor. Si mie imi place mult sculptura lui Canova. Un alt sculptor care imi place mult e Bernini. Iar Psyche a lui Bouguereau e superba! :)

PS: Cauta daca ai timp lectiile despre Louvre de la "The Teaching Company". Cred ca ti-ar place.

Anca spunea...

As vrea sa spun ca am fost, dar nu am ajuns pe acolo, insa e pe lista mea. E mare pacat ca atatea opere sunt ascunse de ochii publicului, e chiar nedrept. :(

Si mie imi place Bernini; si Rodin.

Mi-am descarcat lectiile pe care mi le-ai recomandat si sunt foarte entuziasmata, abia astept sa le vad in totalitate. Am vazut ca mai sunt si altele interesante. :D
Multumesc pentru sugestie!

Sara spunea...

De fapt, ce ai scris tu e doar o varianta... la final, el o saruta sa o trezeasca din somn => faimoasa sculptura. Oricum, esti norocoasa tare.


Sara

Anca spunea...

Sara,

Mulțumesc pentru informații :)

Luiza spunea...

http://www.kolumbus.fi/lenny/bouguereau/viewer/psyche_et_lamour_327x567.jpg Uite şi aici o pictură a lui Louis Gerard ce-l înfăţişează pe Eros urcând-o pe Psiheea în Olimp.

Tokolyi Mihai spunea...

In prima faza ca Psyhe nu murise, ci adormise din pricina faptului ca deschise cutia daruita de catre Venera, cutie pe care ea (Psyhe) trebuia sa o duca lui Venus (ca pedeapsa pentru ... cititi cartea!)

Fusese inselata, instintata fiind ca-n ea se afla frumusetea zeitelor. Psyhe ademerita de acesta frumusete se gandi: "Dar as fi o mare proasta, daca avand in mana mea frumusete zeitelor n-as lua si pentru mine un strop, pentru a placea in starea in care ma gasesc, frumosului meu sot, ea deschide cutia, in care nu era nici-o frumusete, ci numai un abur ametitor, asemenea somnului mortilor ... nu mai era alceva decat un cadavru adormit."

In cartea pe care eu am apucat sa o citesc nu se mentioneaza in nici-un fel faptul ca Psyhe fusese moarta ci doar adormita, deci se exclude ca fiind inviata, ci trezita!

Trezita din somn de catre Amor (vs Cupidon), acesta "ii sterge de pe fata aburii somnului care o cuprinse si-i inchide din nou in cutia in care se aflau mai inainte, apoi, atingand-o usor cu una din sagetile sale, fara sa-i faca nici-un rau, o trezeste la viata ..."


O greseala in text: Psyhe nu a cerut ajutor mamei lui Cupidon (lui Venus)! Caci Venus vroia sa se razbune pe ea (pe Psyhe), caci acesta produse un fel de rusine in familia ei. Psyhe n-a mai avut nici-o optiune decat a-i cere acesteia mila si indurare!

O alta greseala sesizata in fragmentul de text de mai sus este faptul ca copilul lui Psyhe si Cupidon Fusese de fapt o fica "care se numea Voluptatea" (Voluptatea avea un templu la Roma, unde era reprezentata sub chipul unei tinere femei incantatoare, gatita ca o regina si calcand in picioare virtutea - din note).

Recomand spre citire:

Apuleius - Magarul de aur
Aparuta la: Chisinau, 1990
Editura: Literatura Artistica


Fragmentul care include povestea de iubire dintre "Amor (Cupidon) si Psyhe" il gasiti de la pagina 141 ultimul alineat, pana la ... nu va spun, cititi-o!)

PS: Este cea mai fascinanta poveste de iubire, parerea mea.