2 martie 2011

De ce sa mergi (sau nu) la vernisaje

În ziua de azi, imaginea e totul. Nu conteaza cine ești cu adevărat, ci care este imaginea ta în societate. Am devenit adevărați experți în făurirea unor armuri false și strălucitoare pe care le afișăm cu seninătate de fiecare dată când ieșim din casă. Pe lângă calitățile fizice obligatorii, cum ar fi un corp suplu, tonifiat, mereu tânăr, un zâmbet larg cu dinți perfecți, un păr strălucitor, bine tuns și vopsit, o ținută la modă, dar plină de originalitate, trebuie să dovedim și anumite calități intelectuale. Suntem cu toții oameni culți, citiți, informați. Ne plac filmele vechi (dar lăsăm totul pentru un episod din Gossip Girl), ne place să citim cât mai mult, de fapt suntem dependenți de lectură, plimbăm cărțile cu noi peste tot, în parc, în tramvai, în metrou, la școala și la serviciu (chiar dacă avem acasă rafturi întregi de cărți nou-nouțe, neatinse de mânuța noastră). Ne place să călătorim, să vizităm locuri noi, să cutreierăm muzeele din toată lumea, chiar dacă ne surprinde înserarea ieșind din magazine cu plasele pline de haine. În orice caz, suntem interesați de artă și cultură și susținem acest lucru cu orice ocazie.

Nimeni nu ne oprește sa ieșim la bere/limonadă/cafea cu prietenii, să țopăim nopți întregi în cluburi sau să colindăm mall-urile până la epuizare, atâta timp cât bifăm animite activități culturale: piese de teatru, spectacole de operă, lansări de carte, vernisaje. La teatru și la operă e simplu să mergi, îți iei bilet, te amesteci în mulțime, stai pe scaun și privești. Cel mai dificil e să te afișezi la vernisaje, mai ales dacă nu prea le ai cu arta. Totuși, dacă vrei, poți. Iată câteva sfaturi și informații utile:

*** În primul rând, poate nu știi exact cu ce se mănâncă un vernisaj. Nu-i nimic, nu trebuie să-ți fie rușine. Sigur știi ce-i aia o expoziție. Vernisajul e un eveniment monden care marchează deschiderea unei expoziții. Se întâmplă deci la o galerie sau la un muzeu  (în sălile dedicate expozițiilor temporare).

***Cine vine la vernisaj? În general poate veni  oricine. În anumite situații, doar cine este invitat.  Peste tot vei găsi oameni din domeniul artei și culturii: artiști, istorici de artă, critici de artă, studenți la arte, dar și oameni din presă și televiziune, în funcție de importanța evenimentului.

***Cum aflii când și unde au loc vernisajele? Internetul îți vine în ajutor. Cel mai simplu e să urmărești site-urile de specialitate (ex. vernisaje.com). Poți să urmărești și afișele, dar așa riști să ratezi multe evenimente. Poți să te înscrii la newsletter pe site-urile galeriilor. Sau poți întreba un prieten.

***Cum sa te îmbraci? Rochia de seara sau papionul e bine să rămână în dulap. Totuși nu e indicat să porți blugi, cizme de iarnă și geacă de fâș, așa cum am făcut eu ultima dată, pentru că vei simți din plin privirile critice ale celorlalți și nu e plăcut deloc. Îmbracă-te decent și cu gust. Nu miza pe faptul că o ținută nebunească, originală, ieșită din comun va fi apreciată. Chiar dacă e vorba despre un mediu artistic, există foarte puțină toleranță. Numai dacă ești artist, poți purta orice, oricând, oricum.

***O galerie poate părea un spațiu rece, impersonal, înspăimântător. De obicei locul este mic și se produce înghesuială. Nu miza pe faptul că te vei putea ascunde în spatele cuiva pentru a-ți trage sufletul și pentru a te obișnui cu atmosfera. De când intri pe ușă până când părăsești galeria ești expus. Toate privirile sunt ațintite asupra ta, chiar dacă nu într-un mod evident. Orice mișcare greșită este detectată și notată în mințile tuturor. Dacă ești tânăr, fără experiență în ale vernisajelor și, mai rău, fără cunoștințe de artă, nu te chinui să ascunzi asta. Experții te vor mirosi de la o poștă. La primele vernisaje te vei simți incomod. Resemnează-te.

***Odată intrat pe ușa galeriei, nu vei știi ce să faci, unde să te duci. Să ieși rapid afară nu mai poți, dar nici să stai nemișcat într-un colț nu dă bine. Oamenii importanți din domeniu vor fi întâmpinați cu îmbrățișări și pupături de către proprietarul galeriei și de către alții oameni importanți. La vernisaje oamenii se pupă foarte mult. Cu cât ești mai pupat și mai îmbrățișat, cu atât deții un statut mai important. Vei vedea multe zâmbete false și multe prietenii lipsite de sinceritate. Dacă nu cunoști pe nimeni, găsește-ți un loc mai retras și așteaptă discursul de început. După ce se termină, plimbă-te prin galerie și uită-te la lucrările expuse, chiar dacă nu înțelegi nimic. Nu încerca să-ți ascunzi nedumerirea, se va vedea oricum pe fața ta. Dacă vrei să pari mai relaxat și să rămâi cu o mică amintire, ia cu tine aparatul de fotografiat. Te ajută în situațiile când nu mai știi ce să faci.

***Ai grijă să nu atingi nimic și să nu calci pe nimic. Tot ce nu e ființă umană e operă de artă. 

***Ca să eviți situațiile stânjenitoare care apar atunci când ești singur, ia cu tine un prieten. Un mare plus dacă prietenul e cunoscător de artă. Puteți astfel schimba păreri și ai mereu pe cineva lângă tine. Totuși trebuie să ții cont de faptul că prietenul te poate lăsa foarte ușor singur, fiind cuprins de febra ritualului de socializare. Roagă-l să îți facă cunoștință cu câteva persoane din domeniu, deși nimeni nu se va strădui să îți rețină numele sau figura.

***Regula de aur: dacă ești o persoană mai puțin importantă, e de datoria ta să-i abordezi pe ceilalți. Îi saluți, schimbi două vorbe și te retragi. Altfel nimeni nu te va băga în seamă și vei fi considerat nepoliticos.

***Nu spera că vei mânca pe săturate la vernisaje. Dacă ți-e foame, du-te la restaurant. Chiar dacă se servesc câteva aperitive, oricum nu le vei gusta de frică să nu te pătezi.

***Să spunem că ai ambiție și chiar vrei să înțelegi chestiile ciudate care sunt expuse. Ce să faci, cum să faci? Arta e o problemă complicată. Îți trebuie timp și răbdare ca să-i pătrunzi tainele. Cumpără-ți cărți de istoria artei și pune-te pe citit. Uită-te la imagini. Aprofundează arta modernă și contemporană. Bate-ți la cap prietenul atotștiutor să îți explice una, alta. Citește site-uri și reviste de specialitate.  Muncește-ți mintea. Apucă-te de desenat, de pictat și de fotografiat. Continuă să mergi la vernisaje. Chiar și așa vor fi situații când nu vei înțelege nimic. Timpul le rezolvă pe toate. Nu te chinui cu discursurile criticilor de artă. Au un limbaj încifrat, la care doar cei aleși au acces.

***La fiecare vernisaj se dau cataloage cu infomații despre expoziție. De multe ori nu ajung pentru toată lumea, deci pune mâna pe unul cât de repede poți.

***Pe lângă evenimentul monden, la care toată lumea se salută cu toată lumea, care e rostul vernisajului? De multe ori oamenii nici nu se prea uită la lucrări, ci vin în altă zi să le contempleze în liniște. Partea frumoasă e întâlnirea față în față cu artistul. Poți să îl vezi de aproape (să îi studiezi mimica feței, gesturile și stilul vestimentar) și să îl auzi, ceea ce e o experiență interesantă. Poți să și vorbești cu el dacă ai curajul, deși mă îndoiesc că vei fi în stare să îl abordezi. Oricum, arta e un fel de elixir al tinereții. Toți artiștii mi s-au părut mult mai tineri decât în realitate. De fiecare dată am avut un mic șoc când am citit în catalog anul nașterii. Deci, cine se apucă de pictură?

2 comentarii:

Roxie spunea...

Foarte interesant postul. Toate lucrurile sunt de retinut!

andrei spunea...

hai ca mi'am facut curaj sper sa ma intorc cu impresi bune .