26 ianuarie 2011

How to be a real fashionista

Dacă ești o persoana de sex feminin și ai între 12 și 35 de ani, cu siguranță aspiri la statutul de fashionista. Vrei să îți evidențiezi personalitatea cu ajutorul hainelor și a accesoriilor, vrei să fii mereu inspirată de tot ceea ce te înconjoară, să fii admirată și dată ca exemplu de celălate colege fashioniste, să îți apară poza pe blogurile de street style măcar odată, să dai un interviu la o revistă de modă, nu contează care, să fii invitată la fashion events, apoi să lucrezi în fashion industry ca stylist, fashion journalist sau chiar ca designer.

Nu e chiar așa ușor să ajungi o fashionista consacrată. Trebuie ca în același timp să ai un stil personal original, fără să te diferențiezi în totalitate de celălalte colege de breaslă. Știu că nu e ușor, dar cu voință și exercițiu, sunt sigură că vei reuși. Here s some tips:

1. Orice fashionista trebuie să aibă un blog, neapărat de fashion. Trebuie să ai mare grijă la design-ul blogului. Cel mai bine e să rogi un programmer friend să te ajute și chiar să te învețe câteva elemente de web design (un mare plus pentru cele care au boyfriends la poli sau la arte). Chiar dacă îți dorești un layout roz aprins cu inimioare și ursuleți, abține-te. Totul trebuie păstrat cât mai simplu, doar vrei să fii luată în serios, nu? Un design minimalist, cu câteva elemente forte e de ajuns. Insipiră-te (cât mai discret touși) din blogurile internaționale.

2. Foarte importante sunt url-ul blogului și denumirea, care trebuie în mod normal să coincidă. Nu îți folosi numele tău real dacă nu ești suficient de cunoscută. Alege o denumire drăguță, eventual utilizează termeni ca fashion, style, cupcakes

3. Ai mare grijă la banner. Dacă nu știi Photoshop sau alt program de photo editing, roagă-l pe programmer friend să te învețe, sigur se pricepe și la asta. Banner-ul trebuie să fie cât mai atrăgător, pentru că de el se lovesc prima dată colegele fashioniste când intră la tine pe blog. Dacă ai un banner comun sau realizat stângaci înseamnă că ori duci lipsă de imaginație (ce dezastru!) sau nu îți dai tot interesul pentru ca blogul să fie un succes (posibil deci ca și conținutul să fie scris la repezeală). Dacă nu te pricepi (încă) la web design, renunță cu totul la banner și scrie mare cu negru (eventual cu un font mai special) titlul blogului. Vei obține un aspect minimalist, aerisit.

4. Dimineața, când îți bei cafeaua și/sau seara, înainte de culcare, răsfoiește cu atenție blogurile de fashion, pentru a fi la curent cu ultimele noutăți din domeniu, cu ultimele achiziții ale colegelor fashiniste și bineînțeles, pentru a-ți lua doza zilnică de inspirație. Ai grijă să citești atât blogurile internaționale, cât și pe cele locale.

5. Acum că ești suficient de inspirată, pregătește-te să postezi ceva pe blog. În primul rând trebuie să știi că pentru a atrage trafic, e mai bine să scrii de la început în engleză. Nu numai că totul suna mult mai bine așa și poți folosi în voie termeni ca tredy, cool, amazing, faboulos, fairy like, stunning etc., dar arăți că ai și alte procupări în afară de fashion (știi limbi străine). Dacă nu stăpânești foarte bine (încă) limba engleză, axează-te la început pe imagini. Acestea pot fi preluate de pe site-urile consacrate de fashion (ai grijă, nu orice imagine e bună, trebuie să ai o viziune, să motivezi de ce ai ales-o), însă cel mai bine e să pui poze personale. 

6. Pozele personale sunt foarte importante pentru un blog de fashion. Ele demonstrează că ești într-adevăr o fashionista, că ai o garderobă interesantă, că te preocupă modul în care arăți, că ai imaginați și știi cum să combini elementele unei ținute. Dacă nu ai un DSLR (un mare minus dacă nici nu știi ce înseamnă), pune-te pe strâns bani, acum! Pe lângă cunoștințele (cel puțin minimale) de web design și photo editing, trebuie să înveți să faci fotografii bune. Cel mai bine ar fii ca programmer boyfriend să fie în același timp pasionat și de fotografie. Atunci te-ai scos. Nu mai trebuie să strângi bani pentru DSLR și are mereu cine să îți facă amazing personal style photos. Nu uita ca după fiecare photo shoot, să menționezi numele fotografului.

7. Un subiect puțin mai delicat e felul în care arăți. Renunță la pozele de personal style dacă ești supraponderală și fă-ți repede abonament la fitness, tae-bo sau la pilates. Poți să scrii despre asta pe blog și să pui poze cu sala  la care mergi. Vei fi apreciată pentru ambiția ta. Poți să scrii din când în când despre ce mănânci și cât ai slăbit. Pune poze de personal style numai după ce silueta ta e modelată corespunzător. Un mare plus dacă ești înaltă, fără șolduri și sâni.

8. Chiar dacă ai un photographer boyfriend, e bine să ai aparatul tău foto. Din când în când vei simți nevoia să postezi un articol cu titlul My day in photos și atunci ai nevoie să fotografiezi mâncarea fabuloasă pe care o mănânci ma micul dejun, arhitectura pe care o întâlnești în drum spre școala/serviciu, magazinele în care faci shopping și alte elemente care te inspiră în ziua respectivă. De fapt, ține mereu aparatul foto cu tine, nu știi niciodată când te lovește inspirația.

9. Ai grijă să fii mereu îmbrăcată original, chiar și când te duci la supermarket. Nu știi ce street style photographer te poate lua în vizor. Depinde de tine ce stil adopți. Important e să te procupe ținuta în cele mai mici detalii.

10. Poți să fii fashionista chiar și dacă nu ai (încă) bani. Axează-te pe magazinele de second hand sau învață să îți confecționezi chiar tu hainele. Totuși nu dă bine la personal style photos să scrii că ești îmbrăcată numai de la SH. Folosește și termenul de vintage, dar doar la acele elemente care chiar par vintage, chiar dacă nu sunt (pentru că tu știi diferența dintre SH și vintage). Reactualizeză elemente din garderoba bunicii, a mamei, a mătușii sau chiar a prietenului.

11. Dacă ai totuși ceva bani, nu cumpăra numai de la Zara&co., e atât de out. Găsește buticuri chic știute numai de tine, sau achiziționează-ți haine de la designer locali. E atât de in!

12. Menționează neapărat pe blog că ți-ai dori să locuiești la Paris sau la New York. În pozele tale de interior design, trebuie să apară cel puțin odată o miniatură a Turnului Eiffel.

13. Pune frecvent poze cu macaroons și cupcakes, chiar dacă nu ai mâncat niciodată sau nu îți permiți asta.

14. Dacă vrei să îți pozezi cosmeticele sau hainele, ai grijă ca ceea ce se vede din apartamentul tău să fie incredibil de cool (fă un pic de ordine înainte și folosește doar unghiurile avantajoase), eventual să se vadă și mood board-ul tău.
15. Dacă locuiești cu bunicii într-o casă demodată, fă întotdeauna ședințele foto afară și nu pune niciodată (dar niciodată!) poze cu camera ta.

16. Dacă locuiești la sat sau într-un oraș fără mall, nu menționa asta la profil. Învăluie-te  în mister. Pe viitor, plănuiește să te muți dacă se poate în București.

17. Dacă locuiești în străinătate, scrie mare la profil și nu uita să amintești de asta cu fiecare ocazie.

18. Cumpără-ți o pereche de Litas și o pereche de Miu Miu cu rândunele.

19. Dacă lucrezi la poștă sau la supermarket, nu menționa niciodată asta pe blog. În schimb laudă-te dacă lucrezi la o revistă sau ai orice alt job creativ și/sau bine plătit.

20. Comentează mereu pe blogurile celorlate fashioniste. Chiar dacă nu te atrage o ținută în mod special, laudă cel puțin un element (ex. I love the shoes! sau What an amazing brooch!).

Succes!

6 comentarii:

Anna spunea...

interesant post chiar daca nu prea pare scris de tine (in sensul ca nu credeam ca ai sa scrii vreodata despre asa ceva) Totusi mi se pare cam frivol, fetele din strainatate care au bloguri de succes nu cred ca s-au pornit din prima cu ideea de monopolizare mondiala si faima. Poti sa fii fashionista in orice conditii, ideea e sa-ti placa, sa te faca fericita, sa fii cat mai naturala si sincera.

Anca spunea...

Anna, nu sunt impotriva blogurilor de moda, sa nu intelegi asta. Dar in ultimul timp am observat anumite clisee care apar in multe din aceste bloguri (m-am saturat cate imagini cu macaroons si cu Turnul Eiffel am vazut peste tot si toata lumea vrea sa locuiasca la Paris sau New York). Daca e sa te iei dupa bloguri, toate fetele traiesc o viata perfecta in locuinte de vis, mananca numai chestii delicioase, se plimba numai in locuri frumoase si sustin ca fiecare zi a fost extraordinara, ceea ce in realitate nu e deloc asa. Ma enerveaza stereotipiile care apar pe blogurile de moda. Toata lumea fuge practic dupa aceleasi lucruri, exista prea putina originalitate (x si y si-a luat pantofii astia, trebuie neaparat sa ii am si eu). Nu am nimic cu moda, chiar mi se pare un domeniu interesant, dar mi se pare ca lumea prea isi iroseste energia alergand dupa un anumit stil de viata.

Anna spunea...

:)) pfiu m-am linistit eu chiar am luat in serios postarea ta, de aceea am fost atat de confuza. Ai perfecta dreptate!!

Anonim spunea...

buna:D iti urmaresc blogul de ceva vreme,mai ales pentru articolele de istoria artei,dar abia astazi am apucat sa citesc articolul cu tipsuri despre cum sa fii o fashionista.la inceput mi s-a parut interesant(am18 ani,sunt la liceu,normal,sunt preocupata de tinuta mea si imi place orice e 'vintage' sau 'retro'),insa cateva randuri mai tarziu am simtit ironia si m-am 'linistit'.sunt de acord cu tine.daca primele bloguri erau ceva original,aveau un flair de independenta si de personalitate,acum se transforma in reviste cool-girl pe banda.eh,pacat ca persoanele care ar trebui sa citeasca articolul asta,nu vor intra nicioda pe un blog al carui titlu contine cuvantul'istorie' :)

Iosif spunea...

hei, ti-a papat vulpea un i din titlu

Unknown spunea...

hahahah! foarte tare!