22 octombrie 2010

Cum să ai succes pe termen lung

Atunci când nu ne reușește ceva sau când ceva nu merge suficient de bine, atunci când nu avem bani, succes  în carieră sau noroc în dragoste, în general dăm vina pe ceilalți (șefi, colegi, profesori, prieteni, iubiți, vecini, miniștrii, președinte etc.). Mai acuzăm și „țara în care trăim”, „vremurile în care trăim”, „mentalitatea românilor”, „criza” sau, valabil în toate cazurile, „soarta”.  Noi suntem niște victime lipsite de orice apărare, supuse unui destin nefast. Suntem înconjurați numai de „incompetenți”, iar când vrem să facem ceva  nemaipomenit „nimeni nu ne înțelege”. Dezvoltarea noastră personală și profesională este împiedicată de mediu și de colectivul din care facem parte. 

Șeful se plânge că subalternii nu produc nimic toată ziua, iar angajații se plâng că șeful țipă mereu la ei. Profesorii au elevi dezinteresați, obraznici, neserioși, care chiulesc de la ore, iar elevii au profesori prea exigenți, care nu explică și nu își țin serios orele. Românii au conducători incompetenți, iar conducătorii spun că românii nu vor să muncească și au pretenții. Fiecare dintre noi aparține unei categorii și se plânge de ceilalți, este o regulă universal valabilă. Cred că la baza acestor nemulțumiri stau câteva lucruri mărunte, dar esențiale, pe care le ignorăm cu desăvârșire. Când ne alegem o școală, o meserie, un serviciu, un proiect, cred că trebuie să ținem cont de următoarele chestii:

Să ne placă ceea ce facem
Când suntem pasionați de ceva, totul este mai ușor. Facem lucrurile din plăcere, de bunăvoie și mult mai repede. Un proiect în care învestim dragoste, un proiect la care lucrăm relaxați și cu zâmbetul pe buze, va avea rezultate mult mai bune decât unul pe care îl detestăm, dar suntem obligați să îl facem. Atunci când îți place ceva găsești o grămadă de idei noi și de modalități de lucru, te preocupi în mod sincer de ceea ce faci, vrei să aflii cât mai multe amănunte, vrei ca rezultatul final să fie cât mai bun. Altfel te străduiești să termini cât mai repede, să scapi de povara respectivă, ceea ce duce la fușăreală sau, dimpotrivă, amâni lucrurile la nesfârșit că poate nu mai trebuie.
 
Să credem în ceea ce facem
Chiar dacă suntem pasionați de ceva, dar considerăm că pasiunea noastră este nefolositoare, nu îi vom acorda suficientă importanță și ne vom îndrepta atenția spre altceva. Atunci când îți place ceva foarte mult și crezi cu toată ființa ta în acel lucru, oricât de banal sau nesemnificativ ar fii în ochii celorlalți, șansele de reușită sunt maxime. 

Să ne concentrăm la ceea ce facem
De multe ori visăm cu ochii deschiși la „ce frumos va fii când...” în momentele în care ar trebui să ne concentrăm asupra lucrurilor care vor duce la îndeplinirea visurilor noastre. E bine să visăm, dar visele se îndeplinesc de cele mai multe ori prin acțiuni concrete.
 
Să depunem efort
Lucrurile valoroase se obțin prin muncă susținută, prin acțiuni și implicare. Dacă muncim doar o oră pe zi, iar în rest ne uităm la TV, preocupați de viața politicienilor sau a vedetelor, chair dacă ne dorim ceva foarte mult, vom rămâne doar cu dorința.

Să perseverăm
Să spunem că ne-am împăcat cu ideea că trebuie să depunem efort. Dar cât? O săptămână? O lună? Un an? Toată viața, spun eu. De multe ori văd proiecte geniale începute cu entuziasm, care la primul obstacol se sting. Când crezi în ceva, trebuie să muncești zilnic să întreții și să dezvolți acel lucru.

Să ne perfecționăm
Lumea din jurul nostru evoluează. Nu putem spune că știm totul despre ceva. E bine să punem întrebări, să încercăm metode noi, să învățăm lucruri noi. 

Să cerem ajutor și să acordăm ajutor
Când ne lovim de un obstacol, cel mai ușor e să ceri ajutor de la cineva care se pricepe mai bine. Mulți dintre noi evităm aceste lucruri din mai multe motive: ne este rușine, ne este teamă să nu părem proști, celălalt nu are chef sau răbdare să ne explice. Prin urmare, trebuie să îndrăznim să cerem ajutor și la rândul nostru, să îi ajutăm pe alții când au nevoie.

Să îi tratăm pe ceilalți cu respect
Chiar dacă suntem extem de culți și deținem o funcție exem de importantă, nu trebuie să îi disprețuim pe cei mai puțin pregătiți, care au funcție modestă.  

Să creem o atmosferă plăcută
De multe ori ne plângem de atmosfera încărcată, stresantă din jurul nostru, dar considerăm că e datoria celorlalți să o mențină plăcută. Poate ar trebui să facem noi primul pas, să îi facem pe ceilalți să zâmbească, să așezăm o plantă pe birou, să deschidem geamul ca să intre aer curat și așa mai departe. O activitate se desfășoară mult mai eficent într-o atmosferă relaxată, destinsă. Dacă reușim să creem în jurul nostru un mediu pozitiv și plăcut, ceilalți își vor dori să se afle în preajma noastră, iar comunicarea se va desfășura mult mai ușor.

Să nu credeți că fac pe experta. M-a enervat „cineva” și mi-am dat seama că acel „cineva” nu mă influiențează negativ, decât dacă îi permit și mi-au trecut prin cap lucrurile astea.

Un comentariu:

elena spunea...

excelent blog!! m-a ajutat fff mult! profit de vacanta sa invat la istoria artei si mi-a fost de mare folos "arta greaca", ff explicit! ms frumos:)