6 septembrie 2010

Sarmizegetusa Regia

Astăzi ne vom întoarce mult în timp și vom poposi pentru câteva clipe în misterioasa capitală dacică, Sarmizegetusa Regia. Ruinele acestui oraș demonstrează faptul că strămoșii noștri, dacii, erau arhitecți pricepuți, capabili să organizeze spațiu în mod rațional, îmbinând funcționalitatea cu frumosul, adaptându-se foarte bine condițiilor de teren.

Spre deosebire de zona de șes, unde sistemul defensiv consta din valuri de pământ și palisade de lemn, în zona de deal și de munte, materialul predilect era piatra din care se ridicau ziduri înalte și groase după o tehnologie originală. Astfel se construiau niște paramente paralele din blocuri mari, între care se introducea o umplutură, pentru consolidare, cele două paramente fiind unite cu grinzi de lemn. Din astfel de ziduri, numite de romani murus dacicus, au fost clădite cetăți ca cele de la Costești, Blidaru, Piatra Roșie, adăposturi menite să bareze calea invadatorilor spre Sarmizegetusa, capitala regelui Decebal, situată în munții Sebeșului, în apropierea localității Grădiștea.

Cu siguranță că terenul denivelat de pe coasta muntelui le-a dat ceva bătaie de cap strămoșilor noștri în ridicarea construcțiilor. Trebuie să recunoaștem că s-au descurcat admirabil. Fortăreața a fost organizată pe cinci terase, care cuprindeau și faimoasa zonă sacră...  [citește mai mul pe Free Bird].

Niciun comentariu: