27 mai 2010

Gargui

Ieri am dat examen din arta gotică şi m-am gandit să scriu un post referitor la aceasta perioadă. Catedralele gotice sunt impresionante, sper ca aţi vizitat măcar una, dacă nu, mai aveţi timp. La exterior, aceste construcţii sunt decorate cu sculptură în relief, în special în perioada goticului târziu din Franţa. Totuşi, mai impresionat mi se pare interiorul, atât de simplu şi fascinant, cu acele bolţi înalte care te domină, cu lumina filtrată de vitralii, generând o atmosferă aparte, de monumentalitate şi sfinţenie. De fiecare dată când am intrat într-o catedrală gotică, am avut emoţii, ceea ce nu mi se întâmplă prea des.

Pe lângă frumuseţea interiorului, mi-au atras atenţia în mod deosebit nişte decoraţii exterioare, şi anume garguile, acei mici monştrii plasaţi inclusiv la gurile burlanelor. Se credea că au rol protector, ţinând la distanţă spiritele rele.

gargui, catedrala Notre-Dame, Paris

garguie, catedrala Notre-Dame, Paris

garguie, catedrala Notre-Dame, Paris

garguie, domul din Koln

gargui, catedrala Sfântul Vit, Praga

gargui, catedrala Sfântul Vit, Praga
garguie, pe Turnul Phillipe le Bon al
Palatului ducelui de Burgundia din Dijon 

garguie, catedrala Notre-Dame din Reims

garguie, catedrala din Dornoch, Scoţia

garguie, basilica Sacre-Coeur, Paris

garguie, St.-Petrus-en-Pauluskerk, Ostend, Belgium
 garguie, catedrala Notre-Dame din Amiens

gargui, catedrala Notre-Dame, Dijon

garguie, catedrala Sfanta Eulalia, Barcelona

gargui, biserica Sain-Severin, Paris

Mai multe poze puteţi vedea aici
sursa poze: aici şi aici

5 comentarii:

Roxie spunea...

Foarte interesant! Chiar nu intelegeam de ce pe multe catedrale gotice apar si "animalele astea urate". Nu stiam ce semnifica si cum se numesc.

ADRIAN spunea...

Primele trei imagini nu reprezinta garguie ci himere. Himerele erau reprezentarile de animale fantastice, inspaimantatoare, cu rol decorativ. Desi ele sunt atat de sus incat un ochi normal nu le vede detaliile, ele erau foarte detaliat lucrate, fiind de cele mai multe ori prilej pentru calfe de pietrari sa-si dea examenele de mesteri pentru sculptura in piatra.
Garguiele sunt strict piesele menite a degaja apa cat mai departe de zona fundatiilor unei constructii. Cat a fost nota la examen :)?

Dragoș Anunnaki spunea...

acesti gargui sunt de fapt fiinte reptiliene, reprezentand o antica simbolistica pt cei care conduc planeta. pt ca cei care conduc planeta nu sunt oameni, ei sunt reptilieni. E vorba de simbolistica ezoterica (oculta) care apare pe toate catedralele gotice, oricine doreste sa cerceteze, vede ca pe toate apare cultul arian al soarelui

http://www.vectorpack.net spunea...

Salut.
Aceste figurine simbolizează ispita. Dracul care ia diferite înfățișări. În nici un caz nu sînt himere cu rol protector sau alte bazaconii balauriene. Se regăsesc în iconologia ortodoxă în pronaos.(Vezi simbolistica pronaosului, a prispei...locul care face trecerea dintre profan și sacru). Bisericile gotice nerespectînd împărțirea clasică a unei biserici le-a așezat în exterior. Apar doar la catolici și protestanți deoarece doar ei au extins iconologia la 3D...

Cip spunea...

Esti sigura ca Sacre Coeur Paris are garguie? Cea de pe Montmartre pare sa fie alt stil. Daca vorbesti despre alta ... scuze.