14 aprilie 2010

Vila Adriana

O alta vila pe care am vizitat-o in orasul Tivoli din apropiere de Roma e Vila Adriana.

Aceasta vila a fost construita in secolul al II-lea pentru imparatul Hadrian, care, in ultima perioada, a condus imperiul de aici. Avea in jur de 1500 de servitori, iar un serviciu postal facea legatura permanenta cu Roma.

Coloane dorice:


Dupa moartea lui Hadrian, vila a fost locuita de succesorii sai. Cand Imperiul Roman a intrat in declin, vila a fost partial ruinata. In secolul al XVI-lea, cardinalul Ippolito al II-lea d'Este a utilizat o mare parte din marmura si sculptura pentru a-si decora Vila d'Este situata in apropiere.


Complexul cuprindea peste 30 de constructii, acoperind o suprafata de cel putin un kilometru patrat: palate, terme, teatre, temple, biblioteci, locuinte pentru curteni, preoti si sclavi. Mai multe stiluri arhitecturale se intalnesc aici, mai ales grecesti si egiptene, deoarece Hadrian calatorise foarte mult. Intalnim cariatide, dar si statuia zeului egiptean al fertilitatii, Bes.



Terme:

Cel mai bine s-au pastrat o grota artificiala si un bazin inconjurat de sculpturi. Se observa influientele grecesti constand in coloane corintice si copiile statuilor grecesti ce inconjoara bazinul.

In bazine traiau pesti, broaste testoase si chiar crocodili. Pesti si broaste inca mai exista, dar crocodilii i-am admirat, din fericire, doar ca sculpturi.













In gradina se gasesc o gramada de maslini.


Intreaga arie cuprinde o retea extinsa de tunele, utilizate de servitori pentru transportul bunurilor. Drumurile de la suprafata erau rezervate persoanele importante.

Niciun comentariu: