29 martie 2010

De vorba cu Oana

Oana este studenta la Istoria Artei in Strasbourg, iar parintii sai detin in Iasi o galerie de arta, Dana Art Gallery. Cand am aflat aceste lucruri, am luat-o rapid la intrebari, pentru a descoperi cum se vede lumea artei de pe taramuri frantuzesti.


1. De ce ai ales sa studiezi Istoria Artei la Strasbourg?
Nu cred ca as putea sa-ti spun de ce am ales sa studiez arta, pentru ca ar insemna sa-ti transcriu ACEA stare : exaltare: vibratie, emotie avuta in momentul contactului, ar trebui sa pun in cuvinte emotii… Strasbourg, absoult aleatoriu, am vrut Franta doar, din motive evidente, putin conta la vremea aceea unde.

2. Da-mi cateva detalii despre facultate (materii studiate, cum sunt profesorii, colegii, programa, cum te-ai integrat sau orice vrei tu).
Facultatea – o provocare as spune clar prima data. In primul an ai un « melange » de tot si toate, se incepe cu arta antica, medievala, moderna si contemporana in primul an, fiecare perioada reluandu-se pana in L6 in fiecare semestru. Dupa vestita si mult « eficienta » metoda franceza se doreste ca elevul sa fie capabil sa analizeze, sa se intrebe, sa vada, sa se exprime. Incepand de la Venus din Milo pana la Kandinsky, trebuie sa ai puterea sa interpretezi (valid ori nu ,de multe ori putin conteaza).

Altfel, profesori capablili si « cartezieni », un iz simpatic de boem AUTENTIC la facultate,deschidere de spirit etc . Un mare avataj sunt manualele si cartile in general despre Istoria Artei pe care le gasesti aici si in Romania mai putin.

Uneori insa,ma simt oarecum ingradita de viziunea lor mereu « stricta »despre o opera de arta oarecare. Profesorii din Romania cu care am vorbit eu ,lasau poezia sa se dezvaluie.


3. Ce vrei sa faci dupa ce termini studiile?
Ma voi intoarce fara doar si poate in Romania. Ce voi face dupa, nu stiu.

4. Consideri ca in Romania arta este apreciata? Ce ar trebui sa se faca pentru sporirea interesului fata de arta?
Cred ca In Romania lucrurile incep sa miste in domeniul asta. Plecam bineinteles de la premiza ca arta nu va fi niciodata imbratisata exhaustiv si ca istoria Romaniei nu a fost, din pacate, favorabila artei. Asa ca e exclusa orice forma de comparatie cu Franta, spre exemplu.

In alta ordine de idei, deschiderea spre arta tine clar si de o situatie economica buna, deci in cazul asta... mai asteptam ;

Una peste alta,conteaza ca se creaza inca .

S ar putea face multe lucruri ,enorm, incep lista prin verbul « a educa ».


5. Faptul ca familia ta detine o galerie de arta te-a ajutat sa intelegi mai usor fenomenul artistic?

Da,m-a ajutat foarte mult sa am ocazia sa ma « confrunt » cu arta zilnic, sa iau parte la discutii frumoase intre pictori ,sa am acces la carti si sa vad interes si pasiune in jurul meu pentru Arta si cultura in general.

6. Un artist roman poate sa traiasca decent numai din ceea ce creaza?

Aici nu stiu ce sa spun ,sunt prea multe sinuozitati . Stau si ma intreb daca vreun artist din orice colt al lumii poate sa traiasca decent doar din ce creaza,fara sprijin de niciun fel .


7. Ce sfat i-ai da unui tanar care doreste sa urmeze o facultate de istoria artei?

I-as spune ca e una dintre cele mai complexe facultati si atinge cam toate ramurile culturii. Deci merita facuta chiar daca nu va asigura neaparat dupa terminare un trai luxos din punct de vedere material.

Un comentariu:

Unknown spunea...

de ce nu ai intrebat despre cum traieste un istoric de arta roman caci despre asta e vorba. Nu?