3 februarie 2010

La greseli inainte!

In ultimul timp nu am mai scris pe blog din mai multe motive. In primul rand din cauza examenelor, prima sesiune la arte nu a fost chiar asa usoara cum imi imaginam eu, dar ma simt bine dupa ce am depus efort si am obtinut anumite rezultate. Intentia mea nu e sa trec prin scoala ca prin apa, fara sa iau cu mine cat de multe pot (cunostinte, nu altceva).

In al doilea rand, cu cat inveti mai mult, cu cat aflii mai multe lucuri despre un anumit domeniu, iti dai seama ca de fapt nu stii mai nimic. Mi-am facut o idee despre nivelul la care trebuie sa ajung ca sa pot intr-adevar sa vorbesc despre arta, cultura si mai am mult de urcat pana acolo. Am o gramada de lacune in diferite domenii, pe care trebuie sa le acopar cat mai repede. Arta implica o groaza de cunostinte de religie, psihanaliza, stiinta (!), etnologie, literatura si multe altele la care nici nu ma gandeam pana acum. De exemplu, anumite curente si miscari artistice (cubism, suprarealism) implica studiul anumitor teorii stiintice care se reflecta apoi in operele de arta, lucuru pe care nu l-am stiut pana acum.

Aria de cunostinte a unui om de arta trebuie sa fie foarte larga. La urma urmei, cel care studiaza arta in totalitatea ei, se loveste de cel mai complex "mecanism" din lume, fiinta umana. Opera de arta este produsul creativitatii, al inteligentei, al sensibilitatii umane, uneori al subconstientului uman, care nici nu ne imaginam ce poate sa ascunda. De multe ori ai de-a face de creatiile unor genii, geniul  fiind prin definitie o fiinta neinteleasa de muritorul de rand.

Ar mai fi multe de spus, dar ceea ce vroiam sa subliniez este faptul ca am realizat ca intreg continutul blogului meu e in mare parte lipsit de orice valoare. Nu ma apuc sa sterg postari mai vechi, caci peste ani de zile se va vedea foarte frumos evolutia mea, de la amatorism la profesionalism. Va asigur ca faza amatorismului va mai tine o buna perioada de timp si chiar daca mi-am pierdut putin entuziasmul de a scrie, il voi recapata cat de curand. Mai intai trebuie sa incerci, sa gresesti, sa inveti din greseli, sa incerci iar, sa gresesti, sa inveti din greseli si tot asa, pana cand intr-o zi o sa gresesti tot mai putin.

Imi doresc cat mai multe articole, bune sau proaste, din care sa invete toata lumea ceva, atat eu, cat si voi. Deci, haideti sa gresim impreuna!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Bine ai revenit, Anca! Cu toții greșim.

Anca spunea...

multumesc :)