29 decembrie 2009

Brugge

Bruges (cum este numit în limba franceză şi în limba română, respectiv Brugge, denumirea oficială în limba olandeză), este un oraş în nord-vestul Belgiei. Titlul de "oraş" i-a fost acordat în 1128. În Evul Mediu a fost membru şi, pentru o periodă, capitală a Ligii Hanseatice. În prezent este capitala provinciei Flandra de Vest în regiunea Flandra din Belgia.Numele oraşului provine din norvegiana veche: Bryggja = pod, punte, (un) chei.

Administrativ de Bruges aparţin următoarele localităţi: Assebroek, Dudzele, Koolkerke, Lissewege, Sint-Andries, Sint-Jozef, Sint-Kruis, Sint-Michiels, Sint-Pieters, Zeebrugge şi Zwankendamme.

Basilica din Bruges păstrează, potrivit legendei, un flacon cu Sfântul Sânge. Acesta este scos în public în ziua de Ispas (Înălţarea Domnului) într-o procesiune cu caracter medieval, care se defăşoară anual din 1291.

Centrul vechi istoric al oraşului - unu dintre cele mai bine păstrate din Europa - este inclus pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. El are o suprafaţă de cca. 430 ha.

Populaţia oraşului, preponderent catolică, este de cca. 117 000 locuitori, din care cca. 4 000 sunt străini.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Madona cu pruncul
Michelangelosursa text: wikipedia

Niciun comentariu: