18 septembrie 2009

Scribul

Una dintre cele mai importante piese ale Muzeului Luvru este Scribul, o statuie egipteana de dimensiuni reduse, pe langa care as fi trecut nestingherita daca ghidul nu ne-ar fi atras atentia.

Scribul
intre 2600-2350 i.Hr. (dinastia a IV-a sau a V-a)
statuie din calcar pictat, ochi de cristal
Fouilles de Saqqara
H. 53,7; L. 44, Pr. 35 cm

Integrat principiului spatiului plastic frontal si vizualizarii monodirectionale, personajul se ofera spectacolului optic complet al ronde-bosse-ului. Compozitia piramidala poate fi receptata jur imprejur, in varinata integral de ronde-bosse, insertia globala in spatiu a statuii cuprinzand acordul tuturor axelor structurii cu toate unghiurile de vedere ale ansamblului. Statuia impresioneaza deopotriva prin tensiunea expresiei si prin splendida solutie plastica axiomatica.
Personajul este conceput in pozitie sezanda, caracteristica scribilor. Din calcar pictat, cu picioarele incrucisate si bratele sprijinite pe papirusul care urmeaza a fi acoperit cu hieroglife, scribul are privirea concentrata, atitudinea incordata. Inteligenta patrunzatoare a chipului exprima acuitatea spiritului si perspicacitatea celui obisnuit sa nu piarda un cuvant din gandul partenerului.


Ochii, realizati din alabastru, cristal si piatra neagra, incercuiti cu fard, au fluidul misterios al vietii. Invaluite de magnetism, chipul si silueta Scribului marturisesc despre miraculoasa clipa astral, despre momentul de inspiratie a artistului, a carui forta creatoare fixeaza secunda rapita a timpului, secunda devenita eterna.

Materia neinsufletita, impregnate de vibratiile expresiei intense, este incarcata de seductive, a primit forta transfiguratoare a evocarii vietii. Unda de mister degajata de statuia Scribului se tese in acest secret proces al creatiei, ea nu este legata de sensul religios ori liturgic al dogmei mistice. Proaspata prin geniul insuflat, extraordinarea fascinatie degajata de aceasta opera creata in mileniul al III-lea i.Hr., este datorata artistului necunoscut, al carui spirit creator a smuls eternitatii misterul cosmic al vietii.

Bibliografie: Istoria artelor plastice vol.I, Adriana Botez-Crainic, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2004
Le guide du Louvre, Musee du Louvre Editons , Paris, 2005

Un comentariu:

Anonim spunea...

ce limbaj de snob obosit poti sa ai, prin care spui cu un milion de cuvinte absolut zero. ai putea te bagi in politica, nu te'ai gandit la asta?