15 septembrie 2009

Piramide si temple egiptene


Piramidele


Marile piramide ale dinastiei a IV-a
reflecta forta si grandoarea autoritatii faraonului.

Ansamblul de la Gisech, complex care cuprinde Sfinxul, piramidele lui Kufu (Keops), Kafra (Kefren) si Menkaura (Mikerinos), sintetizeaza cautarile si conceptele de geometrie parcurse in timp, de la trunchiul de piramida de tip mastaba la piramida de forma pura.

Sfinxul
sursa

Marea Piramida a lui Keops, avand dimensiunile de 142 m inaltime si latura de 428 m si fetele perfect orientate spre cele patru puncte cardinale, era inconjurata de strazi cu mastabale. Considerata zona rezervata, a primit numele de Orasul Piramidei.

Piramida lui Keops
sursa

Piramidele de mici dimensiuni, templele funerare si mormintele particulare, mormintele hipogee (sapate in stanca), mormintele rupestre de monarhi vor fi construite din abundenta in cadrul arhitecturii din Imperiul Vechi.

Piramida lui Mikerinos (dreapta)
sursa: http://www.virtourist.com/africa/pyramids/12.htm

Templul divin

Planul templului cuprindea spatii cu destinatie precisa, compartimente subordinate rigorilor cultului, distribuirea incaperilor respectand gradual ritualul sacru. Intrarea era flancata de doi piloni si permitea patrunderea in curtea interioara. Aceasta era mobilata cu altare si statui de cult. Urma apoi marea sala hipostila, adica sala prevazuta cu multe coloane, care sustineau lespezile plafonului. Legatura cu sanctuarul o faceau mai multe sali successive care aveau inaltimea micsorata treptat si luminarea tot mai slaba. Ele serveau pastrarii obiectelor de cult necesare serviciului religios si creau ambianta misterioasa. La capatul sirului de Sali se afla sanctuarul, capela cu plan patrat sau dreptunghiular, de mici dimensiuni, cu acoperis propriu. Aici era spatiul sacru, Sfanta Sfintelor, care pastra statuia zeului protector. Statuia era scoasa din templul sau in timpul procesiunilor si sarbatorilor.

Templele funerare

Templele funerare (templul lui Memnon) aveau planul, ordonarea spatiilor si decoratia la fel cu cele ale templului divin. In interiorul lor exista insa mormantul faraonului incununat de o capela in care erau oficiate riturile supravietuirii.

Bibliografie: Istoria artelor plastice vol.I, Adriana Botez-Crainic, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2004

Niciun comentariu: