2 septembrie 2009

Cum sa te faci placut(a)

M-am hotarat sa scriu acest articol deoarece am observat, pe propria-mi piele, ca multe persoane, majoritatea din randul tineretului, habar nu au sa poarte o conversatie. Lucrul acesta mi-a lasat de multe ori un gust amar si, chiar daca persoana in cauza imi era simpatica, m-am indepartat de ea cu viteza luminii.


In clasa a IX-a am avut si eu aceeasi problema, nu ma intelegeam cu colegii si nu imi dadeam seama de ce. Incercam sa fac pe grozava, criticam foarte mult, ma credeam superioara si aratam acest lucru prin toate mijloacele. Totusi, am vrut cu orice pret sa indrept lucrurile si mi-am amintit de o carte recomandata de un profesor la ora de "Educatie civica". Cartea numita "Arta de a reusi in viata" de Dale Carnegie, este o carte veche si subtire, dar de mare actualitate, caci contine cateva lucruri de baza pe care orice om ar trebui sa le stie si sa le aplice pentru a reusi sa se faca placut de catre cei din jur. Incetul cu incetul am inceput sa testez sfaturile domnului Carnegie si imi amintesc cu placere zambetul stangaci al unui coleg pe care de obicei il criticam si caruia m-am straduit sa ii fac un compliment sincer.

Daca vrei sa impresionezi o persoana de sex opus, un amic, un coleg, un partener de afaceri, un membru al familiei sau orice alta persoana, daca ai fost de multe ori refuzat si nu intelegi de ce, daca esti foarte grozav si lumea tot nu te place, revizuieste-ti modul in care sustii o simpla conversatie. Sunt convinsa ca vei ramane uimit de ceea ce vei descoperi.

Intereseaza-te sincer de celalalt

Cu totii suntem vanitosi, vrem sa fim maguliti, sa ni se recunoasca meritele, sa ni se spuna ce buni, mari si tari suntem. Ne place sa vorbim despre noi, sa ne insiram realizarile, pasiunile, sa il facem pe cel de langa noi sa inteleaga cat de nemaipomeniti suntem. Totusi, intr-o conversatie cu o persoana pe care dorim sa o impresionam, acest lucru este cel mai putin indicat. Chiar daca ai o functie foarte importanta, un cont gras in banca, chiar daca ai castigat o multime de premii si trofee, chiar daca ai calatorit in jurul lumii, chiar daca esti o mare vedeta internationala, abtine-te sa vorbesti despre tine si despre multiplele tale realizari. Pentru a-i capta atentia interlocutorului, intereseaza-te sincer de el, de pasiunile lui, de ocupatiile lui, pune-l pe el pe primul plan, fa-l sa se simta confortabil in compania ta.

Pune intrebari

Sa presupunem ca pasiunile partenerului tau de discutie te depasesc. De exemplu, ii plac avioanele, iar tu nici macar nu ai pasit vreodata intr-unul. Nu-i nimic. Pune-i cateva intrebari simple, iar interlocutorul va fii mai mult decat fericit sa iti explice de la zero tot ceea ce vrei sa stii. Mai mult, poti sa te interesezi in prealabil despre pasiunile celuilalt, sa te documentezi putin in domeniul respectiv, obtinand astfel un avantaj mai mare.

Lasa-l pe celalalt sa vorbeasca

Dale Carnegie a relatat o intamplare foarte semnificativa. O doamna l-a chemat in vizita, rugandu-l sa ii povesteasca despre minunatele calatorii in care a fost, precizand ca si ea se intorsese recent dintr-o superba vacanta in Africa. Ce a facut Dale? A inceput sa o intrebe daca a vazut elefanti, cu ce impresii a venit de acolo, iar doamna respectiva a vorbit 45 de minute incontinuu, afirmand la plecare ca este un vorbitor nemaipomenit. Deci, pentru a fi considerat un partener de conversatie stralucit, lasa-l pe celalat sa vorbeasca, nu cauta sa acaparezi discutia chiar daca ai lucuri mult mai interesante de povestit.

Ai grija cum schimbi subiectul

Cel mai tare ma enerveaza cand povestesc infocata despre un anumit lucru, iar interlocutorul se uita plicitisit spre cer si ma intreaba pe la mijlocul frazei: "Oare maine ploua?" Daca esti atat de plicitisit de ceea ce povesteste partenerul de conversate si nu mai stii cum sa schimbi subiectul, asteapta macar sa termine fraza, ofera-i un raspuns drept dovada ca ai fost atent, apoi introdu discret un alt subiect in discutie, avand grija sa il intereseze totusi si pe celalalt.

Ai grija la limbajul corpului

Chiar daca te straduiesti din rasputeri sa pui intrebari si sa asculti ceea ce zice interlocutorul, desi nu te intereseaza deloc, ai grija sa nu scapi cate un cascat sugestiv de parca ai vrea sa il ingiti, sau fereste-te sa dai din picior nerabdator, sa te uiti in alta parte sau sa faci alte gesturi care "tipa" in gura mare faptul ca esti plicitisiiiit de moarte.

Adapteaza-te in functie de interlocutor

Trebuie sa faci diferenta intre subiectele de discutie abordate cu cel mai bun prieten, cu o persoana de sex opus, cu o persoana mai in varsta, cu o persoana mai putin cunoscuta.

Desi sunt pasionata de arta, nu vorbesc despre asta cu prietenii care nu au cunostinte in domeniu si care nici nu isi doresc acest lucru. Evit asta pentru ca stiu cum e sa imi vorbeasca cineva neincetat despre masini, despre fotbal si despre motociclete fara sa ma intereseze prea tare aceste subiecte. Tin sa precizez ca persoanele in cauza incercau sa se faca placute, sa ma impresioneze. Tendinta este sa ascult cateva minute, sa pun niste intrebari, dar daca intreaga conversatie se desfasoara pe aceeasi tema, raman dezamagita de interlocutor si nu imi doresc o discutie cu el prea curand.

O fata nu va discuta cu un baiat despre diete si machiaje, iar un baiat nu va discuta cu o fata despre masini, decat daca aceasta este interesata in mod special de acest domeniu.

Fa complimente sincere

Imi place sa primesc complimente, dar simt imediat daca sunt sincere sau nu. Decat sa faci un compliment fals, mai bine fara. Tin sa precizez ca o mai mare valoare o au complimentele referitoare la modul in care gandesc, in care ma comport, decat la felul in care arat.

Rosteste-i numele

Cel mai frumos cuvand pentru fiecare dintre noi este numele nostru. E bine sa retinem numele persoanelor din jur si sa le rostim cat de des putem in prezenta lor. Rosteste-i din cand in cand numele persoanei pe care vrei sa o impresionezi si vei castiga puncte in plus. Ai mare grija sa nu il rostesti gresit, caci acest lucru are efectul unei jigniri.

Zambeste

Nu trebuie sa mai mentionez ca un zambet deschide o mutime de usi si inimi.

Exprima-ti sentimentele

Nu astepta ca persoana de langa tine sa iti dea de inteles ca te place. Multi dintre noi ezitam sa ne exprimam sentimentele din mai multe cauze, in special ca sa nu ne facem de rusine cand celalat nu simte la fel. Daca simti ceva pentru persoana de langa tine, admiratie, respect, prietenie, dragoste, spune-i si ei acest lucru. Am citit recent urmatoare fraza care mi-a placut mult: "Daca spui te iubesc nu devi cu nimic mai nefemeie sau mai nebarbat".

Insista

Chiar daca ai fost refuzat odata, lasa persoana in cauza sa macine cele intamplate si incearca din nou peste o zi, doua. De multe ori spunem "nu" din diferite motive, apoi, dupa ce analizam situatia, ne pare rau ca am ratat ocazia.

Sunt convinsa ca multi cititori stiu aceste lucruri si le aplica cu succes. Nu vreau sa credeti ca eu ma pricep foarte bine la arta conversatiei si ca ma descurc in orice situatie, dar ma intristeaza cand vad persoane interesante, deosebite, pe care mi-ar placea sa le cunosc mai bine, dar nu stiu sa sustina o simpla discutie. Sper sa foloseasca cuiva acest articol.

8 comentarii:

Anonim spunea...

Articolul este util pentru multe persoane. Oamenii trebuie să înveţe să ţină o discuţie. Felicitări!!

Anca spunea...

Mersi de aprecieri! :)

Cosmin spunea...

Hmmm... in general ai dreptate desi unele lucruri pot fi atat de relative!.. Vorbeam cu un prieten zilele trecute si am ajuns la concluzia ca intr-o conversatie cu o fata trebuie sa vorbesti cat mai infocat despre pasiunile tale, sa ii explici, sa ii arati care e viata ta. Ea poate ca nu e interesata dar te va asculta cu placere.

Pe urma dak o fata vorbeste numai ea se poate plictisi. Mie mi s-a intamplat. Eu as recomanda mai degraba un dialog in care sa alterneze momentele cand unul povesteste si celalalt asculta si pune intrebari.

Anca spunea...

Cosmin,

Da, ai dreptate. Poate ceea ce am scris eu are o tenta persoanala. Mie mi s-a intamplat ca un baiat (de fapt mai multi) sa imi vorbeasca la fiecare intalnire de pasiunea lui. Prima data m-a interesat, dar apoi, vazand ca nu vrea sa stie nimic despre mine si o tot da inainte cu acelasi subiect, m-am cam saturat. Imi place sa cunosc oameni pasionati de ceva, imi place sa discut despre asta, dar imi doresc ca persoanele respective sa poata sustine si alte subiecte de conversatie.

Si la prima intalnire, ca un baiat sa ma impresioneze, trebuie sa se intereseze de ceea ce imi place mie si sa fie atent la ceea ce spun. Daca vorbeste prea mult de el, nu va obtine rezultatul dorit.

Mary spunea...

M-ai facut foarte curioasa! Chiar ma gandesc sa citesc cartea de care vorbesti :)

Anonim spunea...

Multumesc... :) Am sa il citesc iar de vreo 2 ori pana il bag la cap :P

Anonim spunea...

bune sfaturi... chiar cred k as avea nevoie de mai multa incredere in mine. Si cred k mi-ar prinde foarte bine daca as stii sa fiu si mai carismatic putin. Cred ca am mai probleme cand vine vorba de discutiile legate de eventuale relatii. daca stii mai mutle carti , articole, etc care pot ajuta la dezvoltarea acestui lucru va rog postati cateva denumiri si aici. :D

Iulian spunea...

articolul este foarte bun... eu personal cred ca am mari probleme la nivel conversational. Probabil si din cauza timiditati de care incerc sa scap dar parca se tine dupa mine. :| dak stii si alte titluri de carti, articole, etc, va rog lasati si voi comentariu cu ele... chiar imi doresc sa imi dezvolt aceasta parte a comportamentului meu conversational... Multumesc anticipat!