17 august 2009

Nu-i usor sa fii regina

Citind cartea Elisabeta I, regina virgina, de Carolly Erickson, de care am amintit si intr-un alt post, am aflat cateva lucruri surprinzatoare despre perioada in care a domnit celebra regina, mai precis despre Anglia secolului al XVI-lea.

Elisabeta I, de Quentin Metsys the Younger, 1583
sursa

Regina avea un comportament schimbator de la o zi la alta, fiind caracterizata de o multime de toane pe care nimeni nu i le putea anticipa. Amabila si generoasa pentru o clipa, devenea brusc furioasa si iritata, tipand la persoanele din jur, care inghetau de frica. Regina obisnuia sa injure mult si urat, lansand o adevarata moda printre curteni, care erau mai mult decat fericiti sa o imite.

In multiplele ei accese de furie, Elisabeta isi lovea doamnele de companie, spunand apoi ca a fost un accident, nimeni neavand curajul sa o contrazica. Unei doamne i-a rupt degetul, iar alteia i-a infipt cutitul in mana in timpul mesei.


Elisabeth I de Nicholas Hilliard, 1572
sursa

Regina adora hainele scumpe, impopotionate si machiajul puternic, impunandu-le curtenilor sa faca la fel, transformandu-i in adevarati snobi, preocupati doar de aspectul fizic. Ii placeau in special creatiile italiene, moda italiana fiind foarte apreciata inca din acele timpuri.

Regina avea o gramada de amanti, cu care se afisa fara rusine in societate si uneori ii punea pe acestia in situatii penibile. Era foarte senzuala si pasionala, placandu-i sa fie adorata si admirata. Obisnuia sa isi alinte amantii cu apelative ca "broscuta" si ''oita". A avut cateva tentative de casatorie, dar nu le-a dus la bun sfarsit niciodata.

Barbatii care aspirau la o functie importanta la curte, puteau castiga aprecierea reginei daca stiau sa danseze cat mai gratios.

Pe timpul verii, regina organiza calatorii lungi de cateva luni, la care erau invitati sa participe o multime de curteni. Calatoriile erau dificile, obositoare, fiecare persoana dorindu-si sa nu fie invitata. Toata lumea purta hainele obisnuite si coafurile elaborate, sufocandu-se de cald, ajungand la destinatie intr-o stare deplorabila. Locurile de popas erau stabilite dinainte, consistand din hanuri si castelele nobililor, uneori construite special pentru sosirea reginei, nobilii ajungand de multe ori la faliment. Castelele erau neincapatoare, avand incaperi mici, umede si intunecoase, care erau considerate confortabile daca li se inchideau usile. Unii curteni erau nevoiti sa doarma prin beciuri sau afara. La plecare, proprietarul castelului se trezea cu multe obiecte lipsa si diverse stricaciuni produse de alaiul regesc, provocandu-i adevarate gauri in buget.

Oamenii din orasele mai mici si pregateau din timp pentru sosirea reginei, cheltuind o groaza de bani pentru renovari, piese de teatru si alte spectacole. S-a mers atat de departe incat un par foarte inalt si batran a fost scos din radacina si replantat in centrul unui oras, pentru a-l vedea regina, care urma sa tina un discurs.

Alaiul regesc nu putea locui prea mult timp intr-un castel, deoarece nu exista canalizare. Toaletele curtenilor, decorate cu stofe scumpe, erau varsate de servitori in latrine, care la un moment dat se umpleau, facand aerul irespirabil. Nici in grajduri situatia nu era mai buna. Mizeria atragea sobolani, iar curtenii se umpleau de purici. Atunci alaiul se muta intr-un alt castel si tot asa.

Regina primea des amentintari cu moartea, traind in fiecare zi cu teama de a fi atacata.

Regina era mare amatoare de bere.

Cea mai mare pedeapsa in afara de executare, era intemnitarea in Turnul Londrei, in cele mai aspre conditii.

Turnul Londrei
sursa

Sper ca v-au placut aceste delicioase aspecte de la curtea englezeasca din secolul al XVI-lea. Mie mi s-au parut foarte interesante si imi dau seama ca viata reginei si a curtenilor nu era deloc usoara si confortabila in acea perioada.

Niciun comentariu: